220 millió éves dinoszaurusztemetőt fedeztek fel Argentínában

Dinoszaurusztemetőt fedeztek fel paleontológusok Argentína nyugati részén tucatnyi, mintegy 220 millió éves maradványokkal – jelentették be argentin kutatók. A fosszíliák egy olyan korból származnak, amelyről kevés ismeretünk van.

Forrás: Wikimedia Commons/Matysilv 

“Mintegy 10 különféle dinoszaurusz maradványaira bukkantunk, csontok tömegére, szinte nincs is üledék a területen. A felfedezés kettős fontosságú, mivel dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus és más őshüllő maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett” – közölte Ricardo Martinez argentin paleontológus.

In Argentinien, im Ischigualasto-Nationalpark, rund 150 Kilometer südwestlich von La Rioja entfernt, haben Forscher…

Közzétette: Dinosaurier-Interesse.de – 2019. április 19., péntek

 

A San Juan-i Egyetem közleménye szerint a fosszíliatemetőre 2018 szeptemberében bukkantak a Buenos Airestől 1100 kilométerre nyugatra fekvő San Juan tartományban lévő Ischigualasto medencében. Ebben a 25 km hosszú és 10 km széles kősivatagos rezervátumban már korábban is páratlanul értékes őslénytani leletekre bukkantak.

A tudósok úgy vélik, hogy a most feltárt terület egy kiszáradó ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el.

Ischigualato (Forrás: Wikimedia Commons/M.Bustos)

Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Découverte d’un cimetière de dinosaures en Argentine

🦕 “C’est comme s’ils avaient fait un puits et qu’ils l’avaient rempli d’os. C’est très impressionnant”

En #Argentine 🇦🇷, des chercheurs ont découvert un cimetière de dinosaures datant de 220 millions d’années

Közzétette: FRANCE 24 – 2019. április 18., csütörtök


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!