2022-re eltűnhetnek az elefántok egy tanzániai rezervátumból

A Természetvédelmi Világalap figyelmeztetése szerint, ha a jelenlegi ütemben folytatódik az orvvadászat, a tanzániai Selous Vadrezervátumból hat éven belül eltűnhetnek az elefántok.

4

Tanzánia legnagyobb rezervátuma a hetvenes években mintegy 110 ezer elefánt otthona volt, mára alig 15 ezer egyed maradt, amelyet ipari méretű orvvadászat fenyeget a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint. Évente több mint 30 ezer afrikai ormányost ölnek meg az orrvadászok, hogy ellássák a Távol-Keletet célzó illegális kereskedelmet. Tanzánia az orvvadászat által leginkább sújtott országok közé tartozik, egy friss felmérés szerint elefántpopulációja 2014-ig, öt év alatt hatvan százalékkal zsugorodott.

3

A Selous rezervátum a turisták kedvelt célpontja, becslések szerint ötmillió eurós bevételt produkál évente.

6

A WWF jelentése szerint 2022-re a jól felfegyverzett és kiképzett bűnhálózatok teljesen kiirthatják az elefántpopulációt.

7

5

Az 55 ezer négyzetkilométeres menedék Dél-Tanzániában 1982-ben kapott világörökségi státuszt az UNESCO-tól, 2014-ben viszont megfigyelési listára került, miután igen elharapózott az orvvadászat – naponta hat elefántot öltek meg -, míg az ipari tevékenységek – olaj- és gázfeltárás, illetve bányászat – pedig a törékeny környezetet fenyegetik. Amani Ngusaru, a WWF Tanzánia igazgatója szerint a Selous értéke hatalmas állatpopulációiban és érintetlen ökoszisztémáiban rejlik. Fenntarthatóságáért gátat kell szabni az elefántok orvvadászatának.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!