18 méteres bálna sodródott partra Mexikóban, a helyiek összefogtak a megmentéséért

Egy 18 méteres barázdásbálna sodródott partra a napokban a mexikói Contoy szigetnél, a bajba jutott tengeri óriást a helyieknek sikerült visszasegíteni a nyílt vízre – közölte a nemzeti természetvédelmi bizottság. A terület északra fekszik a turisták körében közkedvelt Cancuntól.

A tájékoztatás szerint 40 ember vett részt a mentésben, köztük halászok, szakértők és a helyi turizmusban dolgozók. Kötelet vontak a bálna köré és azzal vonszolták vissza a tenger mélyebb részére, ahol aztán hagyták elúszni a hatamas állatot.

A közönséges barázdásbálna a második legnagyobb ma is élő állatfaj, az óceánban élő példányok hosszúsága elérhetik a 27 métert. Kifejezetten társas lény, 25–30 évesen számít kifejlett állatnak és akár 100 évig is élhet. A cetek közül a leggyorsabbak közé tartozik, gyorsasága miatt a „tengerek agarának” is nevezik. Veszélyeztetett fajnak számítanak, főleg az emberi tevékenység következtében fogy az egyedszámuk.

Forrás: Wikimedia Commons/Aqqa Rosing-Asvid – Visit Greenland

Szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján és a Washingtoni egyezmény (CITES) 1. listáján, vagyis a különösen veszélyeztetett fajok listáján. A világ közönséges barázdásbálna állománya összesen körülbelül 100 000 állatból áll. A hajókkal való ütközések és az ember által okozott zajok nehezítik a faj korábbi állományméretének a visszaállását.

Cikkajánló: Elképesztő találkozás egy hatalmas barázdás bálnával


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!