15 csodálatos kastély a Világ minden tájáról

1. Hohenzollern kastély, Németország

Ez a mesebeli kastély a porosz királyok és német császárok történelmi székhelye. Eredete a középkorig nyúlik vissza – a 11. században épült. 1423-ban teljesen lerombolták majd 1461-ben újjáépítették.

Hohenzollern Castle

A Hohenzollern Hegy (855 m) tetején álló kastélyból gyönyörű a kilátás és maga az épület is lenyűgöző. A kastély körülbelül 50 km-re délre található Stuttgarttól, Baden-Württemberg tartomány fővárosától.

Hohenzollern Castle

Hohenzollern Castle

2. Howard kastély, Anglia

Bár külsőre egy kastély, a Howard tulajdonképpen egy főúri otthon – a Howard család magán rezidenciája, akik több mint 300 éve lakják a komplexumot. A ház Észak-Yorkshireben, Angliában található és Britannia egyik legnagyobb lakóháza.

Castle Howard

Építése a 17. század végén kezdődött és nagyjából 15 évig tartott. Külön említést érdemelnek a kastély mesés kertjei és az egész épületet körülvevő hatalmas kiterjedésű park.

Castle Howard

Castle Howard

3. Segoviai Alcázar, Spanyolország

A Segovia Kastély egy régi Spanyol városban, Segoviában található, a 12. század elején arab erődítménynek épült. Sajátos, hajóorr alakú formája az ország egyik legkülönlegesebb kastélyává teszi. A középkorban Alcazar kulcsfontosságú szerepet töltött be az ország védelmében. Alakja számos Walt Disney kastély ihletője volt.

Alcázar of Segovia

Alcázar of Segovia

Alcázar of Segovia

4. Himeji kastély, Japán

Himeji Castle, más néven Fehér Kócsag Vár, lenyűgöző fehér külseje után kapta a nevét. Az komplexum 83 fából készült épületből áll. A vár védelmének egyik legkülönlegesebb eleme a központi bástyához vezető utak labirintusa.

Himeji Castle

A kapukat és falakat úgy tervezték, hogy a betolakodókat spirális útvonalra kényszerítse, rengeteg csapdával és zsákutcával. Eredetileg a 15. században épült és Japán Kansai régiójában található.

Himeji Castle

5. Prágai Vár, Cseh Köztársaság

A Prágai Vár a Cseh Köztársaság fővárosának egyik legendás jelképe, a világ egyik legnagyobb és legrégibb vára. Körülbelül 570 méter hosszú és 140 méter széles és az elmúlt évezred szó szerint minden építészeti stílusát magán hordozza a gótikustól a román és barokk elemeit. A komplexum első épületei már a 9. század elején álltak.

Prague Castle

Prague Castle

6. Peleş kastély, Románia

A Romániai Kárpátok idillikus településén található Peleş Kastély egy igazi mesebeli épület. Az 1873-ban kezdődött építkezés egy igazi nemzetközi vállalkozás volt. Erzsébet Román Királynő így emlékezett az építkezés fázisaira: „az olaszok voltak a kőművesek, a románok építették a teraszokat, a cigányok voltak a segédmunkások.

Peles Castle

Az albánok és görögök dolgoztak a kővel, a magyarok és németek voltak az ácsok, a törökök égették a téglát. A mérnökök lengyelek voltak, a kőfaragók csehek. A franciák rajzoltak, az angolok mértek…”. A munkások összesen 14 különféle nyelvet beszéltek.

Peleş Castle

Peles Castle

7. Chambord kastély, Franciaország

Ez a lenyűgöző konstrukció hivatalosan csak vadászháznak készült. A kastély helyét I François Király úgy választotta ki, hogy közel legyen szeretőjéhez, Claude Rohan-hoz, akinek palotája a szomszédban állt. A hatalmas kastélynak 440 szobája, 365 kandallója és 84 lépcsője van. Ez a legnagyobb kastély a Franciaországi Loire Völgyben.

Chambord Castle

Chambord Castle

8. Neuschwanstein kastély, Németország

A kastély építése 1896-ban kezdődött, tervezője Christian Jank, aki inkább színházi díszlettervező, mint építész volt. A megrendelő II. Ludvig Bahor király volt, akit a kastély befejezése előtt őrültté nyilvánítottak, ami elég sok mindent megmagyaráz.

Neuschwanstein Castle

Neuschwanstein architektúrája, elhelyezkedése és mérete is elképesztő, sőt kicsit őrült is. A Dél-Nyugat Bajorországban található robusztus sziklán álló kastély napjainkban az ország egyik legnépszerűbb turista látványossága.

Neuschwanstein Castle

Neuschwanstein Castle3

9. Corfe Vára, Anglia

Corfe Várából mindössze romok maradtak fenn, az erődítmény még így is lenyűgöző látványt nyújt. Dorset megyében található, Purbeck szigetén és a története a 9. századik nyúlik vissza, bár állítólag jóval korábban épült és a Rómaiak védelmi vonalának része volt. A fennmaradt és napjainkban is látható részek a 11. században épültek és két évszázaddal később az erődítmény királyi kincstárként, valamint börtönként szolgált.

Corfe Castle

Corfe Castle

10. Matsumoto Kastély, Japán

A Matsumoto Kastély egy lenyűgöző külsejű japán kastély Matsumoto városában, mely Tokióból könnyen elérhető. A kastély 1504-ben épület és napjainkban a Japán Nemzeti Kincs részeként tartják számon. A 18. század közepéig használták. Az 1868-as Meiji Restauráció után a japán kormány annyira le volt égve, hogy a kastély lerombolásáról határoztak, hogy eladják a fát és vas szerelvényeket (abban az időben sok kastély jutott erre a sorsra Japánban). Matsumoto a helyi polgárok jóvoltából menekült meg, akik 1878-ban vásárolták meg.

Matsumoto Castle

Matsumoto Castle

11. Eltz Vára, Németország

Az Eltzi vár a kitűnő német várak másik nagyszerű képviselője. A Dél-Nyugat Németországban található lenyűgöző középkori épület tulajdonosa és lakója 800 éve ugyanaz a család. A vár jelenlegi tulajdonosa Dr. Karl Graf von und zu Eltz, aki az Eltz ház 33. generációját képviseli.

Burg Eltz Castle

12. Eilean Donan Castle, Skócia

A 13. században épült, a Vikingek elleni védekezés céljából. Napjainkban az Eilean Donan Castle Skócia egyik leghíresebb helye. Legvalószínűbb, hogy nevét Donan Püspök után kapta, aki a 6. században érkezett Skóciába. A vár egy szigeten áll, a Skót Felföld csodálatos tája veszi körül. Az erődítményt legalább négyszer építették át és körülbelül 200 évig (a 18. és 20, század között) szó szerint romokban hevert. 1932-ben nyitották meg újra és azóta több ezer utazó kereste fel a világ minden részéről.

Eilean Donan Castle

Eilean Donan Castle

Eilean Donan Castle

13. Neuchâtel Kastély, Svájc

A kastély a 10. század végén épült és III. Rudolf, Budgundia Királya építtette feleségének ajándékba. A nagylelkű ajándékról kapta nevét a város, a tó, majd később a svájci kanton is, ahol a kastély elhelyezkedik. A 15. és 17. században is átépített kastély napjainkban a kanton elöljáróinak és bíróságának székhelye.

Neuchátel Castle

Neuchátel Castle

14. Guaita Erőd, San Marino

A Guaita hegycsúcson elhelyezkedő Guaita erőd őrködik San Marino városa felett és az Olaszország területébe ékelődött mikroállam emblematikus jelképe. Az erődítmény a 11. században épület és abban az időben börtönként szolgált. Guaita, San Marino Három Tornyának egyike a Monte Titano három csúcsának egyikén található. A tornyok San Marino nemzeti zászlaján és címerén is láthatók.

Guaita Fortress

Guaita Fortress3

15. Conwy Kastély, Wales

Conwy az egyik legjelentősebb erődítmény, amit I. Edward építtetett a 13. században és az egyik legfontosabb vár volt a király „iron ring” nevet viselő walesi erődrendszerében. Az erődítmény létrehozása egyébként elég költséges vállalkozás volt – a becséles szerint Edward 15 000 fontot költött (2009-es áron £162 millió) az építkezésre, és a walesi történelem legdrágább vára. Napjainkban Conwy Világörökség része, nyolc tornya, amelyekből gyönyörű kilátás nyílik a Conwy torkolatára, Észak-Wales emblematikus jelképei.

Conwy Castle

Conwy Castle


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!