Záptojásszagú köd veszi körül az Uránuszt

Záptojásszagú köd veheti körül az UránuszAz Uránusz valaha észlelt legintenzívebb sarki fényeit figyelte meg a Hubble. t: a körülötte lévő felhőKiderült, mik rejlenek a Jupiter színes felhői alatt. ket hidrogén-szulfid alkotja, amely a romlott tojás kellemetlen szagát is okozza. Régóta vitatott annak lehetősége, hogy ez a gáz jelen lehet a hetedik bolygó légkörA második világháborúban ledobott bombák átmenetileg felmelegítették a légkört. ében, de most először sikerült bizonyítani a feltételezést egy Hawaiin lévő teleszkópRejtélyes rádiókitöréseket észleltek egy távoli galaxisból. segítségével – számolt be a hírről a BBC.

A bűzös gázt magasan az óriásbolygó felhőinek tetején észlelték. A felismerés új fényt vethet arra, hogyan formálódtak a NaprendszerA Naprendszer első "állandó bevándorlója" a menetiránnyal szemben keringő aszteroida. külső bolygóFelemészti saját gyűrűit a Szaturnusz. i. A kutatók eredményeiket a Nature Astronomy című szaklapban publikálták.

Az Uránusz a Földhöz viszonyítva (Forrás: Wikimedia Commons/NASAMég különösebb a Naprendszer eddig vizsgált legtávolabbi égitestje, mint vélték. )

Korábbi teleszkópos vizsgálatok és a Voyager21 milliárd kilométerre jár a Földtől a Voyager 1 űrszonda. 2 űrszonda kutatásai ellenére sem volt biztos, miből áll össze az Uránusz légköre. A tudósok régóta próbálják kideríteni, hogy hidrogén-szulfid (H2S) vagy ammónia (NH3) dominál-e a jégóriás felhőtakarójában, eddig azonban nem sikerült határozott bizonyítékot találni egyik feltételezésre sem.

A hawaiiHangtalanul ciripelnek tovább a tücskök Hawaiion. Mauna Kea hegycsúcson üzemelő nyolcméteres Északi Gemini-teleszkóp közeli infravörös tartományban működő spektroszkópjával (NIFS) végeztek méréseket. Az eszköz az Uránusz infravörös fényét alkotóelemeire bontotta, aminek révén a kutatók megismerhették a bolygó légkörének alkotórészeit. Az Uránusszal ellentétben a Jupiternek és a Szaturnusznak a felső légkörben lévő felhői ammóniajégből állnak. A kutatók szerint ezek a légköri összetételbeli különbségek új fényt vetnek a bolygók kialakulására és történetére.

Forrás: gemini.edu

Leigh Fletcher, a Leicesteri Egyetem kutatója szerint ezek a különbségek valószínűleg ezeknek a világoknak már a korai életszakaszában alakultak ki. Mint kifejtette, ezeknek a bolygóknak az atmoszférájában lévő különböző gázok egyensúlyát feltehetően azok a körülmények alakították, amelyek a korai Naprendszerben a planéták kialakulásakor uralkodtak.

Fletcher szerint ha egy felhő kondenzálódás révén formálódik, a felhőkA felhőtakaró megnövelésével és kifényesítésével védenék meg a Nagy-korallzátonyt. épző gázt mélyen a belsejében zárja el, elrejtve egy olyan szint alá, ahol a teleszkópok már nem képesek észlelni. “Csak egy nagyon kis mennyiség marad a felhők felett páraként… és ezért akkora kihívás észlelni ammónia és hidrogén-szulfid jeleit az Uránusz felhőtakarója felett” – mondta. “A Gemini kiváló adottságai azonban biztosították az áttörést” – tette hozzá.

Kompozitfotón az Uránusz sarki fényei (Forrás: ESA/Hubble & NASA, L. Lamy / Observatoire de Paris)

Glenn Orton, a NASA pasadenai Jet Propulsion Laboratóriumának (JPL) munkatársa szerint erős volt a gyanújuk, hogy hidrogén-szulfid van az Uránusz légkörében, eddig azonban nem sikerült bizonyítaniuk a megfelelő eszköz hiányában. Patrick Irwin, az Oxford Egyetem munkatársa szerint “ha egy szerencsétlen embernek valaha át kellene haladnia az Uránusz felhőin, nagyon kellemetlen és bűzös körülményekkel találkozna. De a többnyire hidrogén, hélium és metán alkotta mínusz 200 Celsius-fokos légkör már jóval azelőtt megtenné hatását, hogy az ember megérezné a szagot”.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/Voyager 2 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!