Víz nyomára bukkant a NASA űrszondája a Bennu aszteroidán

A vízVíz nyomaira bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón. összetevőire bukkant a közeli BennuHamarosan űrszondát indít a NASA, hogy kiderítsék milyen titkokat rejt a Bennu aszteroida. aszteroidán az amerikai űrkutatási hivatal OSIRIS-REx nevű űrszondája – közölték a NASA kutatói. Az űrszonda december 3-án mindössze 19 kilométerre haladt el a felhőKiderült, mik rejlenek a Jupiter színes felhői alatt. karcoló nagyságú, sziklás, makkalakú égitest mellett, mely a földi élet kialakulásának titkait hordozhatja a tudósok szerint.

Forrás: NASAÚtnak indították a NASA új exobolygó-vadász űrszondáját. /Goddard/University of Arizona

A tőlünk 2,25 millió kilométerre található aszteroidaKülönleges aszteroida kering a Naprendszerben. sziklás felszínébe ágyazva hidrogén- és oxigénmolekulák nyomait fel fedezték fel az OSIRIS-REx műszerei.

“A NaprendszerKülönleges aszteroida kering a Naprendszerben. korai időszakának vízben gazdag ásványait találtuk meg, pontosan ilyen minták után kutattunk” – mondta Dante Lauretta, az Arizonai Egyetem bolygóMeglepte a tudósokat a Jupiter légköre. kutatója, az OSIRIS-REx misszió vezető tudósa a Reutersnek adott telefoninterjúban.

Forrás: NASA/Goddard/University of Arizona

Az aszteroidák a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásának idejéből itt maradt törmelékek. A tudósok úgy vélik, a földtörténet hajnalán a bolygónknak ütköző aszteroidák és üstökösök hozhattak szerves vegyületeket és vizet, amelyek az élet keletkezését lehetővé tették. Az elméletet Bennuról származó minták atomi szintű elemzése támaszthatja alá.

Forrás: NASA

“Amikor a misszió hazahozza az anyagmintákat 2023-ban, a tudósok a Naprendszer történetének és evolúciójának információs kincsesbányájához jutnak” – írta közleményében Amy Simon, a NASA marylandi Goddard Űrrepülési Központjának munkatársa.

Az OSIRIS-REx decemberben 1,9 kilométerre közelíti meg a Bennut, belép az aszteroida gravitációs mezőjébe. Ettől kezdve fokozatosan csökkenti a keringési távolságot, végül két méterre közelít a kisbolygó felszínéhez, robotkarja 2020 júliusában el tudja érni és mintákat tud venni belőle. Az űrszonda ezután visszaindul a Földre, kibocsátja a kapszulát, ami a mintákat szállítja és 2023-ban a utah-i sivatagba érkezik meg.

Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center

A mintegy 500 méter átmérőjű Bennu nagyjából a Földdel azonos távolságra kering a NapMegfejtették a napkitörések titkát. körül. A tudósok attól tartanak, hogy az égitest talán a Földnek ütközhet a 22. század végén. A kutatók a kisbolygó pontos útvonalát is meg akarják határozni, hogy választ kapjanak arra, mekkora ennek az esélye.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!