Veszélyes mikrobákkal hintik be az Alpokat a Szahara felől érkező szelek

Nagy mennyiségű veszélyesElképesztő méreteket ölt a világ legnagyobb algavirágzása. mikrobával hintik be az Alpokat a szaharai homokot és port szállító szelek – figyelmeztetnek osztrák és olasz kutatók. A szakemberek szerint az AfrikaHatalmas húsevő dinoszaurusz lábnyomára bukkantak Afrikában. legnagyobb sivatagjából érkező porrészecskék nagyobb kockázatot jelentenek, mint azt eddig gondolták, mivel valószínűleg nagy mennyiségű ártalmas gombát és baktériumot hoznak magukkal.

Forrás: Jeff Schmaltz, MODIS Rapid Response Team, NASA GSFC

A kutatók eddig is tudták, hogy a SzaharaÍgy néz ki az űrből a Szahara szeme. felől érkező szelek magukkal hozhatják a sivatagban előforduló mikrobák egy részét, arra azonban csak most derült fény, hogy egész mikrobaközösségeket, köztük a legveszélyesebbeket is képesek átszállítani a Földközi-tengeren. Ha ezek megvetik itt a lábukat, az nagy veszélyekkel járhat”- mondta Tobias Weil, az észak-olaszországi San Michele all’Adige-ban működő Edmund Mach Alapítvány munkatársa, aki az Innsbrucki Egyetem szakembereivel közösen végezte a vizsgálatot.

Veszélyes mikrobákkal hinti be az Alpokat a Szahara felől érkező szél
Fotó: Wikipedia/Luca Galuzzi

Az elmúlt télen a kutatók Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. mintákat gyűjtöttek be az Alpokban, hogy megvizsgálják a port, amely még az erős sivatagi szelekkel érkezett Európába 2014 februárja és áprilisa között. A meteorológusok becslései szerint Ausztriát akkor kétmillió tonnányi finom porSzerves molekulák alkotják a Csuri üstökösből származó por felét. lepte el, amely még ma is nagy mennyiségben fordul elő a 2-3 ezer méter magasan fekvő területeken.

Veszélyes mikrobákkal hinti be az Alpokat a Szahara felől érkező szél
Fotó: Wikipedia/Gnomefilliere

Weil szerint, amikor kollégáival megvizsgálták a 2014-ből megmaradt hóból vett mintákat, a “Szaharában előforduló szinte összes mikroorganizmust” azonosították. A szelekkel érkező potyautasok bizonyos esetekben hasznosak lehetnek. Az Amazonas és a karib-térségi eső"Szó szerint ledöbbentünk" – ez történne, ha napelemmel borítanák be a Szaharát. erdőRekordnagyságú erdős terület veszett oda tavaly világszerte. ket például az Afrikából érkező ásványi anyagok táplálják. Bizonyos mikrobák azonban aggodalomra adnak okot. Az alpesi hómintákban talált gombák egy része például veszélyes a gabonafélékre, zöldségekre, gyümölcsökre, kétszikű növényekre, fákra, és allergén is egyben.

Veszélyes mikrobákkal hinti be az Alpokat a Szahara felől érkező szél
Fotó: Wikipedia/TL

Az Alpokban rekedt mikrobák ráadásul rendkívül ellenállóak a stresszel szemben és vastag sejtmembránnal rendelkeznek. Túlélték a több mint 2500 kilométeres utat, a nullához közeli hőmérsékletet, a tápanyaghiányt és a hó elolvadása után is megmaradnak a hegyi talajban. A Szahara felől érkező szelek nyáron kevésbé jelentenek problémát, mivel a gyakori esőzések elmossák a mikrobákat. A télen érkező gombák és baktériumok azonban felhalmozódnak a hóban, ahonnan aztán tavasszal kiszabadulnak. A kutatók szerint olyan megfigyelő rendszert kellene felállítani az Alpokban, amely nem csupán a hóolvadást tartja szemmel, hanem a gleccsereket is, hiszen azok olvadásakor évszázadok óta szunnyadó kórokozók szabadulhatnak fel.

Veszélyes mikrobákkal hinti be az Alpokat a Szahara felől érkező szél
Fotó: Wikipedia/Jo Simon/Flickr


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!