Valójában nem egy, hanem négy zsiráffaj létezik

Német kutatók genetikai elemzései szerint nem egy, hanem négy zsiráffaj létezik. A frankfurti Senckenberg Természettudományi Társaság munkatársai a zsiráfokTíz év alatt 40 százalékkal csökkent az afrikai zsiráfok száma. védelmére, az elefántoknál nagyobb mértékű veszélyeztetettségére akarják felhívni a figyelmet. Mintegy 450 ezer elefántNaponta egy ember hal meg tigris- vagy elefánttámadás következtében Indiában. él vadon, miközben csupán 90 ezer zsiráfBemutatták a kéthetes kis zsiráfot a Debreceni Állatkertben. – hangsúlyozta Axel Janke, a társaság professzora. A zsiráfok száma 35 százalékkal csökkent harminc év alatt. A Current Biology szaklapban bemutatott tanulmányuk szerint a szakemberek 200 állatot vizsgálatok AfrikaTíz év alatt 40 százalékkal csökkent az afrikai zsiráfok száma. legkülönbözőbb térségeiből, és megállapították, hogy négy különböző zsiráffaj létezik.

Zsiráf fajok
Fotó: Wikipedia/Charlesjsharp 

A projektet a kizárólag zsiráfok védelmével foglalkozó természetvédelmi szervezet, a namíbiai Giraffe Conservation Foundation (GCF) indította. Julian Fennessey, a szervezet társigazgatója arra a kérdésre kereste a választ, hogy mennyire hasonlítanak egymáshoz az Afrika különböző területein élő zsiráfok és milyen hatásai lehetnek, ha a kontinens egyik feléből a másikba költöztetik az állatokat, mert eredeti életterük veszélyben van.

Zsiráf fajok
Fotó: Ralph Daily/flickr.com 

Az örökítőanyag vizsgálata meglepte a tudósokat. “Az egyes fajok genetikailag annyira különböznek egymástól, mint a barna medveMegszüntetik a Yellowstone Nemzeti Parkban élő grizzly medvék védettségét. és a jegesmedveMeghalt a trópusokon született első jegesmedve. . A vadonban nem is párosodnak egymással. Egy kenyai maszáj zsiráf tehát nem találna párra Namíbiában” – emelte ki Janke. Az eredmények alapján megállapítható, hogy a núbiai zsiráfból alig néhány ezer példány maradt.

Zsiráf fajok
Fotó: Wikipedia/Steve Garvie

Fennessy és munkatársai missziója nem volt veszélytelen, hiszen olyan területeken gyűjtöttek mintákat, mint a konfliktusokkal sújtott Dél-Szudán vagy a Közép-Afrikai Köztársaság. “Néha életveszélyes szituációkba kerültünk” – mondta a szakértő.

A zsiráfokat a vadorzókA vadorzók miatt éjszaka aktívabbak az afrikai elefántok. elsősorban húsuk miatt vadásszák. Gyakran azért is ölik meg őket, mert bizonyos helyi babonák szerint húsuk a HIV-fertőzés és az AIDS ellen hatásos gyógyszerként is feldolgozható. A legnagyobb veszély rájuk azonban életterük elvesztése és széttagozódása, de a klímaváltozásAz elsivatagosodás ellen épít falat Spanyolország. is komoly probléma. A Senckenberg társaság kutatóinak eredményeire hivatkozva a GCF a jövőben fellép az afrikai kormányoknál a zsiráfok erőteljesebb védelme érdekében.

Zsiráf fajok
Fotó: Wikipedia/Fir0002
Zsiráf fajok
Fotó: Wikipedia/Miroslav Duchacek


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!