Vadkamera rögzítette egy hiúz és egy róka találkozását az Aggteleki Nemzeti Parkban

Az Aggteleki Nemzeti ParkBékésen játszadozó farkaskölyköket örökített meg az Aggteleki kameracsapda. erdőElképesztő világrekord - fél nap alatt 66 millió fát ültettek el Indiában. s részein éjszaka sem áll meg az élet, a területen élő állatok ilyenkor aktívak igazán. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint Szabó Ádám nagyragadozó kutató vadkameráinak legújabb felvételei, melyeken a kifejezetten ritkán észlelhető hiúzok egy-egy példánya figyelhető meg.

A kihelyezett kameracsapdáknak köszönhetően láthatunk egy zsákmányához visszatérő példányt lakmározás közben, és az is kiderül, mi történik akkor, ha egy róka és egy hiúz Visszatelepítik a hiúzt a brit vadvilágba . farkasszemet néz az éjszakában.

Az ember terjeszkedése miatt hazánkban a 20. század folyamán drasztikusan lecsökkent az eurázsiai hiúzok száma, később pedig eltűnt fajnak is nyilvánították. Hajdanán egész Európában elterjedt volt, mára veszélyeztetett fajA keleti erszényesnyest. , amely Magyarországon 1988-tól tartozik a fokozattan védettTöbb ezer tő védett réti őszirózsát találtak a Kiskunságban. állatok körébe.

Hazánkban az Északi-középhegység ad lehetőséget arra, hogy egykor eltűnt nagyragadozóink a környező országokból visszatérhessenek. Mind a hiúz, mind a farkasKevesebb mint kétszáz farkas él vadon Finnországban. egyedszáma ma már 10 és 20 közé tehető, amely reménykeltő növekedést jelent, de még mindig igen alacsony érték, így az állomány egyelőre nem tekinthető stabilnak.

Az eurázsiai hiúz

Az eurázsiai hiúzA Budakeszi Vadasparkben él Európa legidősebb hiúza. (Lynx lynx) EurópaÚjratelepítés céljából megérkezett az első hiúz Szlovéniába. legnagyobb macskaféléje. A sziklás tisztásokkal kecsegtető, háborítatlan, sűrű lombkoronájú erdőket kedveli. Nyáron vörösesbarna, télen szürkés árnyalatú, apró sötét foltokkal pettyezett bundája és jellegzetes szakálla van. Különös ismertetőjegye a fülhegyen található szőrbojt, az úgynevezett fülpamat. Markáns pofáján a szemek egészen elöl ülnek, így lehetővé teszik, hogy az állat egy széles mezőben a térben is lásson. Arcát alulról viszonylag hosszú pofaszakáll keretezi, amely nyomokban más macskaféléknél is látható, de messze nem ilyen kifejezett.

Forrás: Bernard Landgraf/Wikimedia Commons

Az eurázsiai hiúz túlnyomórészt éjjel tevékeny, de napközben is lehetnek aktív periódusai, különösen ha éhes, és nincs kitéve üldöztetéseknek. Nappali pihenőjét valamilyen rejtett helyen tölti, ami lehet egy hasadék, barlangSzenzációs leleteket tártak fel a régészek a Baradla-barlang mélyén. , üreg vagy nagyon sűrű bozót, de olykor borz- vagy Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. dvárakba is behúzódik.

Forrás: Bernard Landgraf/Wikimedia Commons

A vadászterület annak minőségétől függően 20-60 négyzetkilométer lehet. Egyetlen éjszaka alatt akár 20 kilométernyi távot is megtehet. Többnyire magányosan jár, territóriumát vizeletének szaganyagával jelöli meg. Jellegzetes, területhű magatartása miatt még ott sem pusztítják túlzottan a zsákmányállatokFelgyorsult a földi élővilág hatodik kihalási hulláma. állományát, ahol nagyszámú populációja él. Nyulakra, rágcsálókra, rókákra és akár őzekre is vadászik, s méteres ugrásokkal veti rá magát a zsákmányra.

Forrás: Wikimedia Commons/Aconcagua


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!