Új gyógyszerek „aranybányája” lehet a kullancsok nyála

A kullancsKullancsinvázióra kell számítani Magyarországon. nyála új gyógyszerek „aranybányája” egy új brit tanulmányA kávézás csökkentheti a szív- és az érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát. szerint. A vérszívó nyálában található fehérjéket veszélyes szívbetegség gyógyítására lehet felhasználni – állapították meg oxfordi kutatók, akik eredményeiket a Scientific Reports aktuális számában publikálták.

A fehérjeA kacsacsőrű emlős segíthet a tudósoknak a szuperbaktériumok elleni harcban. megszünteti a gyulladást, amely szívizomgyulladást, végső soron szívelégtelenséget okozhat, de az „aranybányának” nevezett anyag arra is képes lehet, hogy más betegségeket, köztük az agyvérzést és az ízületi gyulladást is orvosoljon. Az eddigi kutatások azonban laboratóriumi körülmények között folytak, így valószínű, hogy évek telhetnek el, míg embereken segíthetnek az új szerekkel.

Forrás: Michael L. Levin/CDC

A kullancs 8-10 napon át is képes az állat vagy az ember vérét szívni anélkül, hogy fájdalmat vagy gyulladást okozna, vagyis akár észrevétlen is maradhat ennyi ideig. A kutatók szerint ezt a nyálban lévő fehérjék teszik lehetővé, mert ezek akadályozzák meg a gyulladást úgy, hogy semlegesítik a megtámadott állat vagy ember szervezetében lévő, kemokinnek nevezett anyagokat. A kutatók olyan új fehérjéket azonosítottak a kullancsnyálban, amelyek a szívproblémákat előidézésében szerepet játszó kemokin nevű molekulák hatását blokkolja.

Shoumo Bhattacharya, az Oxfordi Egyetem kardiológus munkatársa, a kutatásA hosszú élet kevésbé írható a gének számlájára, mint azt eddig vélték. vezetője elmondta, hogy a szívizomgyulladás olyan betegségTíz másodperc alatt azonosítja a rákos szövetet egy toll formájú kézi műszer. , amely ellen jelenleg nagyon kevés gyógymód létezik. „A kullancs gyulladásgátló stratégiájának kutatása új ötleteket adott, melyek alapján életmentő kezeléseket tudunk kidolgozni akár más betegségek, a szívroham, az agyvérzés, a hasnyálmirigy-gyulladás vagy az ízületi gyulladás gyógyítására is” – tette hozzá.

Forrás: Wikimedia Commons/James K. Lindsey/Ecology of Commanster

Scientific Reports, MTI, BBC, Oxford University


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!