Úgy harapott a kardfogú, mint egy házimacska

Több mint hárommillió évvel ezelőttig furcsaFurcsa betegségben szenved egy férfi, mely következtében előbb hall, mint lát. kinézetű, tigrisre emlékeztető erszényesA keleti erszényesnyest. ragadozó settenkedett Dél-Amerika őserdeiben zsákmányra lesve: a kardfogú szörnynek azonban nem volt erősebb a harapása, mint a mai házimacskának. A Thylacosmilus atrox (erszényes zsebkés) félelemkeltő fogairól kapta tudományos nevét. A hétköznapi nyelven erszényes kardfogú macska26 éves a világ legidősebb macskája. ként ismert ragadozó Dél-Amerikában élt. Stephen Wroe ausztrál őslénytankutató szerint akkora volt, mint egy jaguár, de kinézetében és viselkedésében egyetlen ma élő állatra sem hasonlít.

Thylacosmilus atrox

Thylacosmilus atrox

Az ismert, valaha létezett kardfogú állatok közül neki volt a legnagyobbAz eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok. szemfoga, amely ráadásul élete végéig nőtt. Az óriási fogak a ragadozó alsó állkapcsáról lelógó redőbe – mint valamiféle bőrtokba – simultak, gyökerei pedig kis híján felnyúltak az agyáig. Kicsinyeit erszényében hordozta. Ránézésre leginkább úgy festett, mint a pleisztocén korban élt – mára ugyancsak kihaltA hatalmas Titanoboa, minden kígyók királya. – kardfogú macska (Smilodon), ám a két fajt csaknem 125 millió év választotta el az evolúcióA teknősök páncéljának evolúciójához nyújt magyarázatot egy hatalmas ősi lelet. s fejlődésben. Mindkettőnek hatalmasEgy gigantikus, az oroszlánnál hétszer nagyobb termetű ragadozó fosszíliájára bukkantak. szemfogai voltak, hogy nagyobb testű állatokat is leteríthessenek.

Az Új-Dél-Walesi EgyetemPuskázás elleni módszerek a thaiföldi egyetemeken. tudósa társaival egy megkövesedett Thylacosmilus-koponya alapján próbálta megbecsülni az ősi ragadozó harapásának erejét. Számítógép segítségével összevetették a zsebkés, a tízezer évvel ezelőtt kihalt kardfogú macska és egy mai leopárd harapási mechanizmusát. Kiderült, hogy nemcsak a Smilidonnak, hanem a 80-100 kilogrammot nyomó erszényes rokonának is igencsak gyengéd volt a harapása: az utóbbié akkora lehetett, mint egy mai házimacskáé.

Thylacosmilus koponyája

Thylacosmilus koponyája

Az eredetileg a PLOS ONE című tudományos magazinban közzétett tanulmány szerint a szuperragadozó szemfogai helyett roppant erős mellső lábait és kifejlett nyaki izomzatát vetette be támadáskor. Robusztus mellső lábaival megragadta és fogva tartotta a kiszemelt zsákmányt, majd – mivel szemfogai törékenyek voltak – rendkívüli precizitással vitte be a végső csapást: vagy a préda légcsövét, vagy nyaki ütőerét harapta át.

„Hogy hatékony támadást hajthasson végre, a Thylacosmilusnak egyesítenie kellett a brutális erőt és az aprólékos pontosságot”. Az erszényes ragadozó 3,5 millió évvel ezelőtt pusztult ki.-Írta az MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!