Tutanhamon két nővére közösen uralkodhatott a legendás fáraó trónra lépése előtt

Egy kanadai tudós szerint két nővére uralkodott Egyiptomban a legendás fáraó, TutanhamonNyolc ember áll bíróság elé a Tutanhamon-maszk megrongálásáért. előtt. Ehnaton fáraó halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. álakor fia, Tutanhamon négy- vagy ötévesen még túl fiatal volt az uralkodásra, ezért két nővére, a fáraó első és negyedik lánya, Meritaton és Nofernoferuaton Ta-serit közösen lépett trónra Anhetheperuré néven – véli Valérie Angenot, a montréali Québec-i Egyetem egyiptológusa, művészettörténésze.

Forrás: Wikimedia Commons/Roland Unger

Ehnatonnak összesen hat lánya született, egyetlen fia utolsó gyermekeként jött világra. Az egyiptológia eddig úgy tartotta, hogy Ehnaton és Tutanhamon között egy királynő uralkodott Egyiptomban, de kilétéről megoszlanak a vélemények, egyesek szerint felesége, NofertitiÚjabb kutatás indul a Tutanhamon sírja körüli rejtély megoldására. kormányzott tovább, talán férfinéven, mások szerint a fáraó egyik lánya, Meritaton lehetett a királynő, de felmerültek más elméletek is.

Ehnaton, Nofertiti és három legidősebb lányuk (Forrás: Egyptian Museum of Berlin/Wikimedia Commons/Gerbil)
Nofertiti mellszobra (Forrás: Arkadiy Etumyan/Wikimedia Commons)

Angenot, aki egy egyesült államokbeli egyiptológiai konferencián számolt be felfedezés1500 éves kardot emelt ki egy kislány egy svédországi tóból. éről, a szemiotikán (jelek tudománya) alapuló ábrázoláselemzések alapján jutott újszerű következtetésére. Egyebek közt tanulmányozott egy Berlinben lévő sztélét, amelyen két személy ül a trónon, és egyik cirógatja a másik állát. A montréali kutató szerint „100 százalékig biztos”, hogy egy ilyen gesztust kizárólag hercegnők irányában gyakoroltak.

Forrás: UQAM

A kutató emellett tanulmányozott olyan azonosítatlan királyfejszobrokat, amelyekről azt gondolják, hogy Ehnatont, Nofertitit vagy Tutanhamont ábrázolhatják, és „mivel az egyiptomi művészet az arányok rendszerén alapszik”, e fejszobrokat összehasonlította hercegnők azonosított szobraival, és sikerült kimutatnia, hogy egyes királyfejek valójában fáraóBizonyítékot találtak egy eddig ismeretlen óegyiptomi királynő létezésére. vá előlépett hercegnők fejét ábrázolják.

Valérie Angenot azt mondta, hogy az egyiptológia nagyon konzervatív tudományág, ennek ellenére elméletét meglepően jól fogadták, csak két kollégája szállt szembe vele nagy vehemenciával.

Tutanhamon az egyiptomi fáraókFém alkatrészei is voltak a fáraókat szállító naphajóknak az ókori Egyiptomban. 18. dinasztiájának utolsó uralkodói közé tartozott. 19 évesen rejtélyesRejtélyes rádiókitöréseket észleltek egy távoli galaxisból.  körülmények között hunyt el. Síremlékét meglepően érintetlenül 1922-ben fedezték fel a luxori Királyok völgyében, a fáraók temetkezési helyén.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!