Több száz újabb helyen észleltek erdőtüzeket Amazóniában

Több száz újabb helyen észleltek erdőRekordnagyságú erdős terület veszett oda tavaly világszerte. tüzeket szombaton az AmazonasLátványos videó a szaharai homok Amazonas-medencébe vándorlásáról. vidékének mintegy három hete lángoló dzsungelKülönleges autópálya a dzsungel fölött. ében a hivatalos adatok szerint.

Január óta 78 383 erdőtüzet jegyeztek fel szerte az országban, ami önmagában is több éves rekord123 éves lehet a világ legöregebb embere. , és a szakértők szerint elsősorban az erdőirtásra és a nagy szárazságra vezethető vissza.

A tüzek több mint fele az Amazonas esőerdőKülönleges autópálya a dzsungel fölött. iben ég, és csütörtökön és pénteken 1663 újabb tüzet észleltek a brazil űrkutatási hivatal, az INPE szakemberei. Az INPE vezetőjét egyébként augusztus elején leváltották a hivatal éléről, miután olyan adatokat hozott nyilvánosságra, amelyek azt mutatták, hogy júliusban mintegy négyszerese volt az erdőirtásRekordnagyságú erdős terület veszett oda tavaly világszerte. az egy évvel korábbinak. Jair Bolsonaro brazil elnök azzal vádolta meg az INPE vezetőjét, hogy hazudik.

Bolsonaróra az erdőtüzek miatt egyre nagyobb nemzetközi nyomás is nehezedik, miután a FöldA tavalyinál is korábban használta el az emberiség a Föld éves erőforrásait. tüdejének is nevezett, lángokban álló esőerdő képei bejárták a világsajtót, és nemzetközi felháborodást váltottak ki. Az Európai Unió részéről több tagállam is felvetette, hogy véAz ezer-sziget tava. t emel az EU és a dél-amerikai szabadkereskedelmi övezet, a Mercosur közötti szabadkereskedelmi megállapodás ellen, ha a brazil kormány nem tesz hathatós lépéseket a tüzek megfékezése érdekében. Pénteken RioSzuperbaktériummal fertőzöttek a riói strandok. de Janeiróban és Sao Paoloban is több ezer fős tüntetéseken követelték AmazóniaMűholdak segítenek Amazónia elszigetelt törzseinek megóvásában. megmentését. Világszerte több helyen voltak hasonló tiltakozások BrazíliaKülönleges autópálya a dzsungel fölött. külképviseleteinél.

Jair Bolsonaro brazil elnök politikája ellen tiltakoznak a svájci Bernben 2019. augusztus 23-án

A brazil kormány közben bejelentette, 44 ezer katonát és katonai repülőgépeket vet be a tomboló erdőtüzek megfékezése érdekében, miután Bolsonaro pénteken felhatalmazást adott a hadsereg bevetésére. A jobboldali elnök azért áll a kritikák kereszttüzében, mert korábban kijelentette, hogy az esőerdő védelmében tett lépéseket a gazdasági növekedés gátjának tekinti.

Nem csak Brazíliában, de Bolíviában is égnek az Amazonas mentén az esőerdők: a bolíviai kormány legutóbbi jelentése szerint több mint 700 ezer hektárnyi erdő és legelő égett le az országot sújtó erdőtüzekben.

A bolíviai kormány szombaton La Pazban azt jelentette be, hogy egy átalakított Boeing 747-est vet be az ország keleti részében tomboló erdőtüzek eloltására. A gép fordulónként 75 köbméter vizet tud az égő területre juttatni, és naponta négy fordulót fog megtenni az érintett területen.

Az Amazonas medencéje nyolc ország területén fekszik, és 6,3 millió négyzetkilométeres területével Dél-Amerika több mint harmadát foglalja el, a legnagyobb részét esőerdő borítja. Az esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti csapás okozza, hanem emberekÉvente legalább 50 ezer műanyagrészecskét eszünk meg. gyújtják fel az erdőt, hogy így nyerjenek nagyobb megművelhető, legelőként használható vagy beépíthető területet.

A Global Forest Watch nevű erdőfigyelő környezetvédő szervezet térképén élőben követhetjük, hogy épp hol és mekkora tüzek égnek a térségben.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!