Több mint 100 ezer orangutánt öltek meg Borneón

Több mint 100 ezer, súlyosan veszélyeztetettA remény szikrája - több állatfajt is sikerült visszahozni a kihalás széléről. orangutánt öltek meg 16 év alatt BorneóDrasztikusan csökken az orangutánok száma az olajpálma-ültetvényeknél megmaradt erdőfoltokban. n – számolt be a BBC egy új kutatásA macskák képesek megkülönböztetni az emberek által kimondott szavakat. eredményeiről. A Current Biology című szaklap friss számában publikált, 16 évet felölelő tanulmányA kávézás csökkentheti a szív- és az érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát. készítői szerint a szám “elképesztő”.

Forrás: BOS Foundation

A főemlősök pusztulásának fő oka továbbra is az őserdők irtása, a fakitermelés, az olajpálma-ültetvények és a bányászat miatt, ám a kutatók rávilágítottak arra, hogy az erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. s területekről is “eltűnnek” az orangutánok. Sokukat egyszerűen legyilkolják – közölte a BBC-vel Maria Voigt, a német Max Planck Evolúciós Antropológiai Kutatóintézet munkatársa, a kutatás vezetője.

Forrás: International Animal Rescue

Voigt és kollégái elmondták, hogy korábban alábecsülték, mennyi emberszabású esik vadászok áldozatául, akik bosszúból ölik az emberszabásúÚj orángutánfajt fedeztek fel Szumátrán. akat, amiért azok behatolnak az ültetvényekre és kárt okoznak.

Forrás: flickr/Bernard DUPONT

“Nem számítottunk arra, hogy a még meglévő őserdőben is ilyen sok orangután veszett oda, a kutatás azonban megerősítette, hogy a vadászatÉheznek a jegesmedvék a fő vadászszezonban. valóban aggasztó méreteket öltött. Amikor az állatok az őserdővel határos ültetvényeken élő emberekkel konfliktusba kerülnek, akkor ők állnak vesztésre, megölik őket. Nemrég találtak egy orangutánt, melyet 130 golyóval gyilkoltak meg. Döbbenetes és szükségtelen. Lehet, hogy esznek a gazdák gyümölcseiből, de veszélytelen állatok” – hangsúlyozta Serge Wich, a liverpooli John Moores Egyetem tudósa, a vizsgálat résztvevője.

Forrás:  International Animal Rescue 

A kutatók arra is rámutattak, hogy a szigeten “fenntarthatatlan méreteket öltött” a természeti erőforrások felhasználása. A következő 35 évben az erdőirtásA világ több mint 15 ezer tudósa írt aggódó levelet a Föld állapotáról. további 45 ezer orangután pusztulását okozhatja a tudósok jóslata szerint. Az állatok élőhelyveszteségének egyik jól ismert oka az élelmiszeripari termékek sokaságában előforduló pálmaolajDrasztikusan csökken az orangutánok száma az olajpálma-ültetvényeknél megmaradt erdőfoltokban. .

A Természetvédelmi Világalap (WWF) munkatársa, Emma Keller szerint a fogyasztóknak kellene “nyomást gyakorolni” a gyártókra, hogy “fenntartható” módon használjanak pálmaolajat. Ennek alapelveit folyamatosan frissítik az RSPO (Round Table on Sustainable Palm Oil) elnevezésű dokumentumban. A WWF az erdőirtás teljes tilalmáért küzd.

Forrás: Wikimedia Commons/T. R. Shankar Raman
Forrás: flickr/a_rabin

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok között szerepel a borneói orangutánA tiltás ellenére továbbra is fakitermelés folyik a borneói orangutánok élőhelyén. . A szervezet becslései szerint Szumátrán kevesebb mint 15 ezer, Borneó szigetAz űrből származó, ritka anyagra bukkantak egy skót szigeten. én nagyjából 54 ezer orangután él vadon.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!