Titokzatos koponyasírt találtak Mexikóban

Egy régészházaspár, akik a terület egykori földművelési sajátosságait szerették volna tanulmányozni, több száz rituálisan eltemetett koponyát talált az egykori Xaltocan-tó földjében. Annyi biztos: a koponyák gazdáit vallási célból feláldozták.

A Georgia Állami Egyetem kutatója, Christopher Morehart és felesége 2007-ben talált rá az első néhány eltemetett koponyára a mára már kiszáradt Xaltocan-tó helyén. A régész és felesége nagyon meglepődtek, mivel ők csupán az ókori földművelés sajátosságait akarták tanulmányozni, így viszont egy sokkal komplexebb feltárásra kellett készülniük – olvasható a Past Horizons régészeti portálon.

Titokzatos koponyasír

“A feleségem és én észrevettük, hogy koponyamaradványokat találtunk” – idézi fel Morehart a felfedezésEgy zsákszerű tengeri lény lehetett az ember legkorábbi ismert őse. pillanatait. -”Beletúrt a földbe, mert úgy érezte, egy nagyobb szilánkot talált, de végül egy egész koponya első részét húzta ki.”

A projekt a MexikóChichén Itza, a megfejthetetlen maja város. i Nemzeti Autonóm egyetem (UNAM) és  a National GeographicKihalás szélén állnak a nagymacskák!. Társaság támogatásával folytatódik tovább. A koponyákból jelenleg 130-at találtak, de rengeteg van még a földben, a felszínre hozás pedig lassú folyamat, hiszen minden egyes példányt részletesen meg kell vizsgálni.

A jórészt felnőtt férfiakból álló tömeget valamikor Kr. u. 660 és 890 között áldozhatták fel, a rituális gyilkolás ebben az időszakban nem volt szokatlan jelenség. A dátum egybeesik a klasszikus majaŐsi maja várost fedeztek fel a guatemalai esőerdő mélyén. birodalom összeomlásával, Teotihuacán város elesésével, valamint az azték kultúra felemelkedésével is.

Az igazán különös nem az emberáldozat, hanem a helyszín: rituális gyilkosságokat ugyanis általában a városok központjában, a templomokban követtek el, hogy az isteneik kedvére tegyenek. A maja kultúrában a vér például szent szerepet kapott, az uralkodók és papok sok alkalommal csonkították és vágták meg magukat azért, hogy közelebb érezzék magukat az istenekhez.

Titokzatos koponyasír

Ezeket a koponyákat azonban egy termőterület közepén, mesterségesen emelt dombban temették el. Bár a kutatók találtak a sírokban olyan bábukat, amelyek például  Tlalocot, az eső és vízValószínűleg folyékony sós vizet találtak a Marson. istenét ábrázolták, ez igazolja, hogy rituális feláldozásról volt szó.

Néhány koponyán megfigyelhető az ún. koponyadeformáció rituáléja is, amelynek szintén nagy hagyománya volt a területen. Ez a kulturális sajátosság számos pre-hispán amerikai törzsre jellemző, így például az inkákra, a majákra és az aztékokra is: általában gyerekkortól kezdve kényszerítik különböző kötési módszerekkel a koponyacsontot arra, hogy eltorzulva fejlődjön. Olyan koponyákat is találtak, amelyeknek szemüregébe ujjcsontokat helyeztek, ennek jelentésére azonban  még nem sikerült rájönni.

Forrás:explorerworld


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!