Teljes műszívet kapott egy cseh férfi

Teljes műszívet ültettek be egy 58 éves férfinak a prágai Klinikai és Kísérleti Orvostudományi Intézetben (IKEM), amely a harmadik intézmény a világon, ahol ilyen beavatkozást hajtottak végre. A páciens jó állapotban van, a műszív hibátlanul működik. A beteget néhány nappal ezelőtt lekapcsolták a lélegeztető gépről. Az elmúlt nyolc Sokatmondó fotók mesélnek az Amerikát és Kanadát sújtó sarkvidéki hidegről. napban a férfi teljes szívelégtelenségben szenvedett, folyamatosan gépekre és infúzióra volt kötve.

Forrás: IKEM

A tíz nappal ezelőtt elvégzett műtétHatalmasat hibázott egy kórház: egy másik páciens egészséges veséjét távolították el. költségeit az intézet fedezi, mert a beavatkozás egy klinikai tanulmány részét képezte. Az orvosok a cseh orvostudományKísérleti gyógymóddal nyerte vissza eszméletét egy 15 éve vegetatív állapotban lévő férfi. terén elért áttörésnek nevezték a műtétet.

Az emberi szívnél háromszor nagyobb és nehezebb, 800 grammos műszívet Franciaországban fejlesztették ki. Az első Carmat műszívet 2013 végén ültették be Párizsban egy végső stádiumban lévő, szívelégtelenségben szenvedő 76 éves beteg szervezetébe. A beteg a műtét után 74 nappal meghalt.

Forrás: IKEM

A teljes műszív azért egyedi, mert nem arra szolgál, hogy a szívátültetésre várva pótolja a beteg szívet, hanem véglegesen helyettesíti azt. A felhasznált biológiai szövetek és szenzorok a természetet igyekeznek utánozni. Olyan betegek életét próbálják ezzel meghosszabbítani, akik nem reménykedhetnek szívátültetésben, mert túl idősek, donorból pedig túl kevés van.

Forrás: IKEM


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!