Címke: veszélyeztetett faj

Csodával határos módon sikerült megmenteniük az állatvédőknek az elárvult tobzoskát

A hátsó-indiai tobzoska egy súlyosan veszélyeztetett faj. Az orvvadászat és az illegális állatkereskedelem, valamint az élőhelyek csökkenése miatt egyre kevesebb ilyen állat él a világon, ezért nagy volt az öröm, amikor az elárvult kölyköt a Szingapúri Vadrezervátum dolgozóinak sikerült megmenteni. A kis tobzoskát helyi természetvédők fedezték fel, m...

A keleti erszényesnyest

A keleti erszényesnyest (Dasyurus viverrinus) foltos erszényesnyest néven is ismert, de az utóbbi név nem a legcélravezetőbb, hiszen a foltos mintázat az erszényesnyestek mind a hat fajára jellemző. Méreteit tekintve kisebb macska nagyságú, még a nagyobb hímek súlya sem haladja meg az 1,6 kg-ot. Főként alkonyatkor és éjjel aktív állat, rovarokból és kis...

A kihalás veszélye fenyegeti a kínai óriásszalamandrát

A kínai óriásszalamandra (Andrias davidianus) a világ legnagyobb kétéltűje: testhossza akár az 1,9 métert, súlya az 50 kilogrammot is elérheti. A kínai folyókban előforduló hatalmas állat főleg halakat, békákat és rovarokat fogyaszt. Evolúciós fejlődése közel 100 millió évvel azelőtt vált el a többi kétéltűétől, hogy a dinoszauruszok megjelentek bolygón...

A hópárducot a kihalás szélére sodorta az éghajlatváltozás

A hópárducot a kihalás szélére sodorta az éghajlatváltozás, Közép-Ázsia hegyvidéki területein 4 ezernél is kevesebb hópárduc él már csak és a számuk egyre csökken - állapítja meg a Természetvédelmi Világalap (WWF) jelentése. A WWF sürgős nemzetközi fellépést szorgalmaz a hópárducok sérülékeny hegyvidéki élőhelyének megóvása érdekében, amelyet az égha...

Fegyveresek védik a világ utolsó hím fehér orrszarvúját

A világon már csak egy hím maradt életben a világ egyik legritkább nagyvadalfajából, az északi szélesszájú (vagy fehér) orrszarvúból, aki Kenyában, az Ol Pejeta vadrezervátumban él. A 42 éves állatot, Sudant most 24 órában őrzik fegyveresek, azt remélve, hogy egyszer majd utódokat nemzhet, és ezzel megmenti a faját a kihalástól. 4 nőstény alfajtársa ...

Borzasztó körülmények között, műanyag palackban csempészték a kakadukat

Borzasztó körülmények között csempésztek Indonéziába sárgabóbitás kakadukat. A szerencsétlen madarakat műanyag ásványvizes palackokba gyömöszölték, így próbálták meg őket átjuttatni a határon. A csempészek egy példányért több mint 250.000 forintnak megfelelő összeget kértek volna. A rendőrségnek ezúttal sikerült megmenteni huszonnégy madár életét, az...

Emelkedett a vadon élő óriáspandák száma

A kínai kormány legújabb felmérése szerint a vadon élő óriáspandák száma 268-al növekedett az elmúlt évtizedben, így számuk mára eléri az 1864-et - közölte a World Wide Fund for Nature (Természetvédelmi Világalap, WWF). A legutolsó, 2003-as felméréshez képest ez 16,8%-os emelkedést jelent. A vadvédelem globális szimbólumai, a vadon élő óriáspandák csak ...

A vörös macskamedve – egy súlyosan veszélyeztetett faj

A vörös macskamedve vagy kis panda a macskamedvefélék családjába tartozó egyetlen ma élő faj. A „medvemacska”, „macskamedve” nevet az állat valószínűleg annak köszönheti, hogy medvére emlékeztető külseje mellett ugyanolyan jól mászik fára és ugyanúgy nyalogatja tisztára magát, mint a macska. A Himalájában levő mérsékelt övi erdőkben, Bhután, Kína, India...

Figyelemfelkeltő kampány a veszélyeztetett óriáspandákért

Az óriáspanda elterjedése csak maradványfoltokra korlátozódik Közép- és Dél-Kínában. A WWF (World Wide Fund for Nature, magyarul Természetvédelmi Világalap) már több nagyszabású kampányt is indított, hogy felhívják a figyelmet a veszélyeztetett fajra. A WWF még jelének is az óriáspandát választotta. A WWF céljai közé tartozik a biológiai sokféleség meg...

Az európai vidra – a ritkán megfigyelhető veszélyeztetett faj

Az európai vidra, vagy gyakran csak röviden vidra (Lutra lutra) részben vízben élő ragadozó emlősállat. A szabad természetben ritkán lehet látni, mert a Kárpát-medencében szinte kizárólag éjszakai életet él. Az ujjai közötti úszóhártyák és áramvonalas teste egyaránt a gyors úszást segíti elő. Több alfaja is létezik. Nyugat-Európától Északkelet-Szibér...

AJÁNLÓ