Szinte egész Ausztráliában betiltották a műanyagzacskókat

További két ausztrál államban tiltották be az egyszer használatos2021-től betiltják az egyszer használatos műanyag termékeket az Európai Unióban. műanyagHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. bevásárlószatyrokat, így Új-Dél-Wales állam kivételével már az egész kontinensen tilos ingyen vékony műanyagzacskóA világ legszigorúbb műanyagzacskó-ellenes törvénye lépett életbe Kenyában. t osztogatni a vásárlóknak, emellett két nagy áruházlánc önként országos viszonylatban is elállt a zacskóosztogatástól. A tilalom vasárnapi kiterjesztése számos incidenshez vezetett, a feldühödött vevők a pénztárosokkal gorombáskodnak, egy szupermarketben egy vásárló nekiesett egy pénztárosnak.

Forrás: Wikimedia Commons/MichaelisScientists 

A tilalom a 0,035 milliméternél vékonyabb, egyszer használatos zacskókra vonatkozik, megszegőit például QueenslandLelőttek egy több mint 5 méter hosszú krokodilt Queenslandben. államban 6300 ausztrál dollárig (1,3 millió forint) terjedő bírsággal sújthatják.

A legnagyobb szupermarketlánc, a Woolworth június 20-án kezdett pénzt felszámítani a műanyag szatyrokért, de a vevők felháborodása miatt átmenetileg visszatért az ingyenességhez, július 8-től kezdi újra kérni a darabonkénti 15 centet. A második legnagyobb áruházlánc, a Coles vasárnap állt le a zacskók osztogatásával. A Coles-áruházakban vasárnap minden pénztárt nyitva tartottak, hogy csökkentsék a sorokat, amelyek azért alakultak ki, mert a vevőknek el kellett magyarázni a tilalmat.

Forrás: Duncan Hull/flickr 

Környezetvédő szervezetek adatai szerint az ausztrálok percenként 7150 egyszer használatos műanyag zacskóEddig 1,5 milliárd műanyag zacskótól kímélte meg a környezetet az Ausztráliában bevezetett tilalom. t dobnak el, egyedül Queensland államban évente egymilliárd zacskót osztanak szét, országosan 5 milliárdot. Világviszonylatban évente 8 millió tonna műanyaghulladékA Coca-Cola, a Nestlé és a PepsiCo felelős a világon a legtöbb műanyag hulladékért. kerül a tengerekbe, súlyos veszélyt jelentve az óceánok élővilágára.

Az ausztrál fővárosban már 2014-ben korlátozták a zacskóhasználatot, amely így évi 266 tonnáról 171 tonnára esett vissza. Az ausztrál parlament a múlt héten támogatta más egyszer használatos termékek, köztük az elviteles ételtartók vagy a műanyagbevonatú kávéspoharak betiltását is.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!