Szenzációs felfedezés – másfél milliós pingvinkolóniát találtak az Antarktiszon

Szenzációs felfedezést tettek kutatók az AntarktiszÁtrajzolhatja a Föld képét az Antarktisz olvadó jege. -félsziget keleti partjainál, ahol egy eddig ismeretlen, másfél millió egyedből álló pingvinkolóniára bukkantak. A hatalmasEgy gigantikus, az oroszlánnál hétszer nagyobb termetű ragadozó fosszíliájára bukkantak. Adélie-pingvinTöbb ezer pingvinfióka halt éhen az Antarktiszon. kolóniát műholdképek elemzésével fedezték fel, majd több egyetem közreműködésével expedíció106 éves gyümölcskenyérre bukkantak tudósok egy távoli antarktiszi kunyhóban. t szerveztek a nehezen megközelíthető helyszínre. Az expedíció tagjai a Weddell-tengeren lévő Veszély-szigeteken dokumentálták lenyűgöző pingvinkolóniát, s a drónokkal készített légifelvételeik alapján azt is pontosan meghatározták, hogy hány pingvinÚj költőhelyet kell keresniük a királypingvineknek. él a szigeteken: összesen 751527 párt számoltak össze.

Forrás: Tom Hart/Oxford University/Penguinwatch
Forrás: Rachael Herman/Stony Brook University/Louisiana State University

A kolónia felfedezése azért is fontos és reménykeltő hír, mert elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent az Adélie-pingvinekKudarcba fulladt a világ legnagyobb tengeri rezervátumának létrehozása. száma, főként a klímaváltozásÉrdekes felfedezésre jutottak a kutatók a leggyorsabb gleccser tanulmányozása során. miatt. Az Antarktisz keleti részén fekvő Petrel-szigeten például csupán két fiókát találtak életben a tavalyi költési szezonban, s több ezer éhen halt pingvint és ki nem kelt tojást fedeztek fel szerte a térségben. 2016-ban pedig a becslések szerint mintegy 150 ezer Adélie-pingvin pusztult elMintegy 150 ezer pingvin pusztult el a Déli-sarkon. egy hatalmas jéghegyIsmeretlen ökoszisztéma tárult fel a gigantikus antarktiszi jéghegy leválásával. miatt a Nemzetközösség-öbölben.

Forrás: Alex Borowicz / Stony Brook University
Forrás: Michael Polito / Louisiana State University

A szakértők úgy vélik, hogy a “szuperkolónia” mérete hosszú ideje stabil, s ez annak is köszönhető, hogy ezen az elzárt vidéken, melyet vastag tengeri jég2,7 millió éves jégmintát hoztak felszínre az Antarktiszon. veszi körül, az éghajlatváltozás és az emberi tevékenység hatásai kevésbé hangsúlyosak, mint az Antarktisz más részein. A kutatók most azt szeretnék ha a szigeteket minél előbb védetté nyilvánítanák.

Forrás: Thomas Sayre-McCord/WHOI/MIT

“Elképesztő volt látni ezt a hatalmas kolóniát. A víz gyakorlatilag hemzseg a pingvinektől. A kolónia már csak mérete folytán is kiemelkedő jelentőségű, egyértelműen indokolt, hogy kiterjesszük a Weddel-tengeri rezervátumot a Veszély-szigetekre. Továbbá az is lényeges, hogy az eddigieknél jobban kell védeni azokat a területeket, ahol zsugorodott a populáció” – mondta Michael Poito, a Luisianai Állami Egyetem oktatója, a kutatócsoport tagja.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!