Suttogva kommunikálnak egymással a hosszúszárnyú bálnák és borjaik

A dániai Aarhusi Egyetemen dolgozó Simone Videsen és kollégái nyolc bálnabébit és két anyaállatot követtek nyomon, hogy többet megtudjanak a hosszúszárnyú bálnákAz elmúlt hetekben tucatnyi bálna pusztult el a Szent Lőrinc-öbölben, miután hajóval ütköztek. – vagy púpos bálnák – életének első néhány Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. napjáról – írja a BBC News. A szakemberek speciális hang- és mozgásérzékelőket használtak, amelyeket tapadókorongokkal erősítettek az állatok bőrére a nyugat-ausztráliai partok közelében. A kutatóknak most először sikerült ilyen módszerrel rögzíteniük az anyák és borjaik közötti párbeszédet.

Hosszúszárnyú bálnák és delfinek találkozása

“Nagyon meglepődtünk, mivel a hosszúszárnyú bálnák előszeretettel éneklik hosszú dalaikat” – mondta Videsen. “Az anyaállatEgy medve, aki úgy sétálgat, mint egy ember. és borja közötti kommunikációt megfigyelve azonban azt tapasztaltuk, hogy gyakran teljesen csendben vannak, vagy csupán nagyon gyenge jeleket bocsátanak ki” – tette hozzá a szakember. A kutatók úgy vélik, hogy az anyaállat és a borja azért kommunikál ilyen halkan egymással, hogy ne vonzzák magukhoz a zsákmányra vadászó gyilkos bálnákat vagy a társat kereső hím hosszúszárnyú bálnákat.

A hosszúszárnyú bálnaJegesmedvék százai gyűltek össze, hogy egy bálna teteméből lakmározzanak. a hidegAnnyira hideg van Kanadában, hogy az állatkerti királypingvineket sem engedik ki. és sarki tengerek lakója, télen szubtrópusi és trópusi vizekre költözik. Az állatok évente vándorolnak a táplálkozási helyekről a szaporodási helyekre és vissza. A bálnaborjaknak muszáj közel maradniuk az anyjukhoz, hogy megfelelő mennyiségű táplálékhoz jutva elég nagyra nőjenek, mielőtt közösen útnak indulnak a több ezer mérföldre lévő, táplálékban gazdag területekre.

Fotó: Wikipedia

Videsen szerint a kutatásuk egyebek között rávilágított, hogy a suttogás miatt az anyák és a borjak nagyon érzékenyek lehetnek a hajóHosszúszárnyú bálna emelt a magasba egy turistákat szállító hajót. k zajára. A Functional Ecology című folyóiratban közölt eredmények segíthetik a bálnák természetes élőhelyeinek megóvására irányuló erőfeszítéseket.

Fotó: Wikipedia/Gillfoto

BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!