Sorra kerülnek elő az első világháborús tárgyak egy olvadó olaszországi gleccserből

Soha nem látott mennyiségben kerülnek elő az első világháborúVilágörökséggé tennék a normandiai partraszállás helyszíneit. ból származó tárgyak az észak-olaszországi Marmolada-gleccserből, amely egy évszázad alatt csaknem a felére zsugorodott, és különösen erősen megolvadt az elmúlt hetek hőhullámKét nap alatt odaveszett a pápaszemes repülőkutyák harmada Ausztráliában. ának hatására. Világháborús “relikviákat” kereső kincsvadászok tucatjai járják a Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada északi lejtőjét, ahol a hegységÉszakabbra vándorolnak az Alpok vonulatai. egyetlen nagyobb méretű gleccsere található. A jégfolyam az első világháborúban súlyos hegyi harcok színtere volt.

Forrás: Wikimedia Commons/Much89 

A helyi médiumok beszámolói szerint a relikviavadászok szép számmal találnak egykori csajkákat, evőeszközöket, bakancsokat, dróthálódarabokat, bombákat, puskákat és szuronyokat, sőt előkerült egy kisebb, sziklába vájt erődítményA polgárháború idejéből származó épületeket és alagutakat fedeztek fel az Alcatraz alatt. is a Trentino-Alto Adige (Dél-TirolSzürreális látványt nyújt Dél-Tirol egyik legkülönlegesebb természeti képződménye. ) és Veneto tartomány határán fekvő gleccseren.

Forrás: Wikimedia Commons/Kuebi/Armin Kübelbeck

A gleccserTöbb száz méteres jéghegy vált le egy chilei gleccserről. területe 100 év alatt 420 hektárról 214 hektárra csökkent, és ma minden korábbinál könnyebb rábukkanni a száz éve mintegy 3000 méteres magasságban harcoló katonák dolgaira, eszközeire. A csendőrök próbálják megakadályozni a fosztogatást, az újfajta “aranylázat”, de – főleg a létszámhiány miatt – kevés sikerrel.

Forrás: Wikimedia Commons/Autodelta85

Egy másik gleccseren, a Veneto tartomány nyugati részén emelkedő Presena-csúcson, 3000 méteres magasságban 2012-ben két tiroli császárvadász katona holttestét adta vissza az olvadó jégHatalmas, gyorsan növekvő üreget fedeztek fel egy antarktiszi gleccser alatt. . 2004-ben egy 3640 méter magas alpesi gleccseren, az Ortles-Cevedale hegycsoporton három osztrák katona mumifikálódott teteme olvadt ki a jégből.

Forrás: Office for Archaeological Finds, Autonomous Province of Trento
Forrás: Museo della Grande Guerra, Peio

Az olvadó gleccserekből azonban nemcsak holttestek és tárgyak kerülnek elő, hanem sok újkori szemét is: eldobált palackok, italosdobozok, régi sífelvonópályák drótkötelének darabjai. Egy, a Marmolada-gleccser határait rögzítő 2002-es megállapodás alapján a szemét eltakarítása most Veneto tartományra hárul.

Forrás: Wikimedia Commons/Viola sonans


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!