Sörényes farkasok születtek a Szegedi Vadasparkban

Három sörényes farkasEgyetlen farkaspopulációra vezethetőek vissza a mai kutyafajták. (Chrysocyon brachyurus) született a Szegedi Vadasparkban, a ritkaHóbaglyok érkeztek a Debreceni Állatkertbe. ragadozóAz elmúlt évtizedekben még soha nem volt ilyen sok aranysakál Magyarországon. t már többször sikerült szaporítani a TiszaFotók a tavaszi állatseregletről - földön, vízen, levegőben. -parti városVelence rejtett történelme és kevéssé ismert helyei egy csodálatos útifilmen. állatkertjében – közölte Veprik Róbert igazgató. A kölyökJaguárikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban. március 10-én születtek, és ezen héten estek át az állatorvosi vizsgálaton, kapták meg oltásukat és egyedi jelölésüket.

A Dél-Amerikában őshonos sörényes farkas csak a Szegedi Vadasparkban látható Magyarországon. Európában csupán 142 egyede él az állatkertek nemzetközi adatbázisa szerint, a fajmegmentési tenyészprogram keretében.

Forrás: Szegedi VadasparkJaguárkölyök született a Szegedi Vadasparkban. /Endrédi Lajos
Forrás: MTI/Rosta Tibor

A különösBizarr tengeri élőlény tetemét sodorta partra a víz a Harvey hurrikán után. megjelenésű kutyafélét több mint húsz éve tartják Szegeden. A jelenlegi párnak a tavaszi a második alma, 2016-ban született két kölyök, amelyek végül egy német és egy holland állatkertbe kerültek. A nevüket fekete színű sörényükről kapó ragadozók inkább csak nagyságukkal emlékeztetnek a farkasokra, viselkedésük, alkatuk hosszú lábú róka látszatát kelti.

A legnagyobbAz eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok. – 70-80 centi marmagasságú – kutyaféle ragadozó Dél-AmerikaKét centimétert süllyedt Houston a Harvey hurrikán miatt. füves-bozótos térségeinek, mocsarainak lakója. A vékony, hosszú lábak előnye is főleg ezen élőhelyen érvényesül, ahogy a magas fűben keresik zsákmányukat. Járásuk is különlegesLenyűgöző helyszínekkel bővült a világörökségek listája. , a ragadozók között szokatlanul az azonos oldalon lévő lábaikat emelik egyszerre.

Forrás: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos
Forrás: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos

Élőhelyén nagy veszélyt jelent rá a vadászatMeredek hegyoldalon zuhanva ejtette el zsákmányát a hópárduc - elképesztő felvétel. , főleg régebben féltették tőle a háziállataikat, főleg birkáikat az állattartók, és ezért irtották. Számos egyede pusztul el közutakon, emellett a kutyákMegfejtették a szomorú kutyaszemek titkát. fertőző betegségei is veszélyt jelentenek rájuk. Jelenleg 17 ezer kifejlett egyede él a természetben a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint.

A sörényes farkasokHóesésben kóborló farkasokat örökített meg az Aggteleki Nemzeti Park vadkamerája. párkapcsolatban élnek, sűrűbben csak a párzási időszakban találkoznak, máskor egymástól függetlenül mozognak és vadásznak a területükön. A kicsik mintegy két Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. nap vemhesség után látják meg a napvilágot a sűrű növényzet rejtekében.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!