Sokkal több víz található a Jupiter légkörében, mint azt eddig vélték

A JupiterA Jupiteren gyémántból van az esőcsepp. légkörA második világháborúban ledobott bombák átmenetileg felmelegítették a légkört. ének 0,25 százalékát vízValószínűleg folyékony sós vizet találtak a Marson. alkotja – közölte a NASA bolygóÉlet után kutatnak egy újonnan felfedezett közeli, csupán 11 fényévre lévő bolygón. kutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory. Az amerikai űrkutatási hivatal JunoElső felvételét küldte el a Jupiterről a Juno űrszonda a pályára állása óta. nevű missziójának információi az első arra utaló adatok, hogy a gázóriás vízben „bővelkedik”.

Forrás: NASA/JPL-CaltechAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről. /SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

A NASAEgy önkéntes kutató találta meg legöregebb, gyűrűkkel körülvett fehér törpét. 1995-ös Galileo missziója még arra jutott, hogy a Jupiter szélsőségesen száraz lehet Naphoz képest – az összehasonlítás alapját nem a folyékony vízValószínűleg folyékony sós vizet találtak a Marson. jelenti, hanem alkotóelemeinek, az oxigénnek és hidrogénnek a jelenléte. Az új eredmények szerint azonban legalább háromszor annyi víz van a légkörében, mint a NapA Nap koronájába merült a NASA űrszondája. éban. A csillagEgy önkéntes kutató találta meg legöregebb, gyűrűkkel körülvett fehér törpét. ászok évtizedek óta igyekeznek meghatározni a Jupiter légkörében található víz pontos mennyiségét, ez az információ ugyanis a NaprendszerÚjonnan felfedezett égitest vezethet el a titokzatos kilencedik bolygóhoz. kialakulására vonatkozó adatkirakós kritikus, ám hiányzó darabja.

Forrás: NASA, ESAMegkezdte működését az EU saját GPS rendszere, a Galileo. , and J. Nichols (University of Leicester)

A Jupiter valószínűleg az első kialakuló bolygó lehetett, így vélhetően a legtöbb olyan gázt és port tartalmazza, amely nem olvadt be a Napba. A Jupiter kialakulására vonatkozó főbb elméletek a bolygó által magába foglalt víz mennyiségén alapulnak. A vízbőség fontos tényező a Jupiter időjárása és belső szerkezete szempontjából is.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill © CC BY

A Voyager21 milliárd kilométerre jár a Földtől a Voyager 1 űrszonda. és más űrszondák is észleltek már villámlást a Jupiteren, ez az alapvetően nedvesség előidézte jelenség egyértelműen víz jelenlétére utal. A légkör pontos víztartalmát azonban továbbra sem sikerült megállapítani. A Juno kutatócsapata a szonda által akkor gyűjtött adatokat elemezte, amikor nyolcszor elrepült a Jupiter mellett.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill © CC BY

„Éppen amikor arra gondolunk, milyen sok dologra rájöttünk már, a Jupiter emlékeztet arra, milyen sokat kell még tanulnunk” – mondta Scott Bolton, a misszió munkatársa, a San Antonio Délnyugati Kutatóintézet vezető kutatója, utalva arra, hogy a Galileo 1995-ben tízszer kevesebb vizet talált, mint most a Juno. A jelenség hátterében valószínűleg az áll, hogy a Galileo éppen egy különösen száraz területről gyűjtött mintát.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!