Sikerült bizonyítani egy évtizedekkel ezelőtt megjósolt, de eddig sohasem tapasztalt folyamatot

Először sikerült megfigyelni, amint egy neutrínó interakcióba lép egy atommaggal: sikerült bizonyítani egy 43 éve megjósolt, de eddig sohasem tapasztalt, “megfoghatatlan” folyamatot. A megfigyelést a világ legkisebb neutrínódetektora segítségével végezték az amerikai Oak Ridge-i Nemzeti Laboratóriumban (ORNL). A neutrínók vizsgálata nagy kihívást jelent, mert nagyon ritkán lépnek kölcsönhatásba anyaggal. Különösen megfoghatatlan a koherens rugalmas neutrínó-mag szóródás, ami akkor történik, ha egy neutrínó “visszapattan” egy atommagról.

Forrás: Jason Richards/Oak Ridge National Laboratory/Spallation Neutron Source

A neutrínó (“semlegeske”) a könnyKönnyből fakasztottak elektromosságot ír kutatók. ű elemi részecskék egyik fajtája. A részecskék világában nem jelentős gravitáció kivételével csak gyenge kölcsönhatásban vesz részt, erős kölcsönhatásban nem kimutatható. Elektromos töltése nincs, semleges, emiatt elektromágneses kölcsönhatásban sem vesz részt. Ez a magyarázata annak, hogy a neutrínó rendkívül közömbös az anyaggal szemben: egy fényév vastagságú ólomfalon a neutrínóknak mintegy fele haladna át úgy, hogy akár egyetlen atommal ütközne. Neutrínók többféle forrásból is származhatnak, a tudósok a távoli világegyetemből érkezők mellett megkülönböztetnek mesterséges (atomerőművekben keletkező), földi, légköri és napneutrínókat (szoláris neutrínókat).

Forrás: Juan Collar/University of ChicagoElképesztő jégpáncél egy chicagói raktártűz után.

A COHERENT Collaboration nemzetközi projekt keretében végzett kutatáshoz olyan kis és könnyű detektort használtak a tudósok, melyet egyetlen kutató is könnyedén megemel. A különlegesEgyedülálló honfoglalás kori leletegyüttest mutattak be Jászberényben. megfigyelés alátámasztja Daniel Freedman fizikus 1974-es elméletAz eddig véltnél jóval korábban alakulhatott ki az élet a Földön. ét.

“Miért tartott 43 évig megfigyelni ezt az interakciót? Ami megtörtént, az egy kifinomult, nehezen megfogható jelenség” – mondta Juan Collar, a Chicago-i Egyetem professzora. Kiemelte: az elmélet leírásakor maga Freedman sem tartotta valószínűnek, hogy valaha bizonyítást nyer a feltételezés. Ha egy neutrínó egy atommagnak ütközik, akkor alig mérhető módon visszalökődik. A például a jódból, a céziumból vagy a xenonból készült detektorok jelentősen növelik a neutrínó-kölcsönhatás új módjának valószínűségét. Az apró nukleáris visszalökődéseket azonban egyre nehezebb felismerni, ahogyan az atommag nehezebbé válik.

“Úgy kell elképzelni, mintha a neutrínók bowling golyónak ütköző ping-pong labdák lennének, amelyek csak nagyon apró extra lendületet adnak a bowling golyónak” – mondta Collar.

Juan Collar professzor a neutrínó detektorElőször mutatta ki a szellemrészecskék nyomát a CERN különleges neutrínódetektora. prototípusával (Fotó: Jean Lachat/University of Chicago)

A világ legkisebb neutrínó detektora mindössze 14,5 kilogramm. A világ leghíresebb neutrínókutató központjai olyan detektorokkal vannak felszerelve, amelyek több tonnányit nyomnak. A COHERENT Collaboration kutatás"Bálnakamerákkal" derítenek fényt az óceán óriásainak táplálkozási szokásaira. ában négy ország és 19 intézmény több mint 80 kutatója vesz részt és több mint egy éven át dolgoztak az eredményért. A tudósok remélik, kísérletÚj egzotikus részecskét figyeltek meg a nagy hadronütköztetőben folyó kísérletekben. ük segítheti a titokzatos részecskeÚj egzotikus részecskét figyeltek meg a nagy hadronütköztetőben folyó kísérletekben. tulajdonságainak megismerését. A kutatók eredményeikről a Science tudományos lapban számoltak be.

MTI, Oak Ridge National Laboratory, University of Chicago


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!