Robotjárőrt fejlesztettek ki az óriási korallevő tengericsillagok levadászására

A korallevő töviskoronás tengericsillag (Acanthaster planci) levadászására és megölésére képes robot-tengeralattjáróMegépítették a világ eddigi legnagyobb mélytengeri járművét. t fejlesztettek ki ausztrál kutatók a Nagy-korallzátonyA felhőtakaró megnövelésével és kifényesítésével védenék meg a Nagy-korallzátonyt. védelmére. A Queenslandi Műszaki Egyetem (QUT) szakemberei a GoogleMesterséges intelligenciával foglalkozó kutatóközpontot hoz létre a Google Párizsban. anyagi támogatásával készítették el a RangerBot névre keresztelt eszközt, amely “robotjárőrként” védené a világ legnagyobb koralltelepét.

A kutatók szerint a RangerBot, amelynek üzemideje nyolc óra, a korallzátonyokÉvente több mint 835 millió dollárt érő áradásvédelmet biztosítanak a hawaii korallzátonyok. olyan szintű megfigyelését és feltérképezését teszi lehetővé, amelyre korábban nem volt lehetőség.

Forrás: NASA/GSFC/LaRC/JPL, MISR Team
Forrás: Virtual Reef Diver

“A RangerBot a világ első olyan víz alatti robotrendszere, amelyet kifejezetten a korallzátonyok környezetébe terveztek és, amely kizárólag robotlátásra támaszkodik a valós idejű navigáláshoz, az akadályok kikerülésekor és a tudományos feladatok elvégzésében” – mondta Matthew Dunbabin, az egyetem professzora a tengeralattjáró bemutatásakor.

Forrás: QueenslandLelőttek egy több mint 5 méter hosszú krokodilt Queenslandben. University of Technology

“Ez a többfunkciós vízi drón a korallzátonyokra fenyegetést jelentő tényezők egész sorát, úgy mint a korallfehéredést, a vízminőséget, a betolakodó fajokat, a szennyezettséget és az eliszaposodást is képes folyamatosan figyelni” – tette hozzá a kutató.

Forrás: Queensland University of Technology

A robotjárőr képes továbbá észlelni és végezni is a korallevő töviskoronás tengericsillagokkal. A ragadozóFélelmetes csúcsragadozó volt a Kína területén élt hatalmas ősvidra. k elpusztítására egy halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. álos injekciót használ, amely azonban nem jelent veszélyt a korallzátony többi lakójára nézve.

Ezek a tengericsillagok az utóbbi időkben jelentősen megszaporodtak a környezetszennyezésKözel kilenc milliárd tonna műanyag keletkezett 1950 óta. és a mezőgazdasági termelés következtében a nyílt vizekbe kerülő anyagok miatt. Egy kifejlett töviskoronás tengericsillag akár az egy méteres átmérőt is elérheti, és gyorsabban pusztítja a zátony korallBébikorallok betelepítésével segítik a súlyosan károsodott Nagy-korallzátony regenerálódását. állományát, mint ahogy az regenerálódni tudna.

Forrás: flickr/jon hanson
Forrás: Wikimedia Commons/Rore bzh

Az AusztráliaA felhőtakaró megnövelésével és kifényesítésével védenék meg a Nagy-korallzátonyt. keleti partjainál 2300 kilométer hosszan elnyúló zátonyt az elmúlt években a töviskoronás tengericsillagok invázióján túl üledékképződés, a vízminőség romlása, az óceánvíz savasodása, 2016-ban és 2017-ben pedig többször is tömeges korallfehéredésKorallátültetéssel próbálják megmenteni a súlyosan károsodott Nagy-korallzátonyt. sújtotta, ami a szakértők szerint helyrehozhatatlan károkat okozhatott.

ScienceAlert, QUT, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!