Rendkívüli ritkaság – elefánt ikrek születtek egy kenyai rezervátumban

KülönlegesA csillagos égbolt elevenedik meg a különleges petúnia szirmain. eseménynek, elefántMegölték Afrika egyik legnagyobb elefántját. ikrek születésének örülhettek nemrég a kenyai Amboseli Nemzeti ParkA Redwood Nemzeti Park óriásai. szakemberei, akik folyamatosan figyelemmel kísérik a két borjú sorsának alakulását. Az elefántoknál az ikerszülés rendkívül ritkaFehér oroszlán született a Szegedi Vadasparkban. , ráadásul a legtöbb estben csak az egyik borjú marad életben. Az afrikai rezervátumban utoljára 1980-ban jött világra elefánt-ikerpár.

Forrás: Amboseli Trust for Elephants
Forrás: Twitter/Kenya Wildlife Service

A 38 éves, Paru nevű elefántmama május végén adott életet az ikreknek, akik egy 40 egyedet számláló csorda tagjaivá váltak. A borjakra (egy hím és egy nőstény) a család tagjain kívül, vadőrMásfél ezerrel több mozambiki vadőrre lenne szükség az egyre agresszívabb orvvadászok miatt. ök is vigyáznak. A kiselefántokKiselefántok akcióban - így ismerkednek a világgal a kíváncsi borjúk. , rácáfolva az esélyekre, szépen cseperednek, remekül érzik magukat és az egész csorda féltőn óvja őket.

Forrás: Youtube/ODN

„Ez egy nagyon egyedi forgatókönyv a természetvédelemMagyar természetfotós képe nyerte el idén a legviccesebb állatfotó címet. területén, különösen az elefánt populáció esetében. Nagyon büszkék vagyunk, és folyamatosan figyeljük a borjakat, akik szerencsére nagyon jó egészségnek örvendenek” – mondta Kenneth Ole Nashu, a parkZhangjiajie Nemzeti Erdő Park - az UNESCO Világörökség része. igazgatója.

Az afrikai elefántFontos feladatot látnak el az elefántok ráncai.

Az afrikai elefánt a Földön ma élő legerősebb és legnagyobb szárazföldi emlősállatA Yellowstone Nemzeti Park természeti csodái. . Eredendően szavannákon él, ám kitűnően alkalmazkodik ahhoz, hogy AfrikaMegölték Afrika egyik legnagyobb elefántját. más, különböző éghajlatú területein is megélhessen. A rekordméretű állatok vemhessége is rekordhosszúságú, mintegy 22 Önfeledten csúszkált a játékos kedvű vidra a vastag hótakróban. napig tart. Gyakran megesik, hogy az ellő tehenet egy másik segíti. A borjak nagyjából 48 hónapig állnak anyjuk oltalma alatt. Sokáig élhetnek, akár 70 éves kort is elérhetik, de ez inkább az állatkertekben élő egyedekre jellemző. Hosszú életük folyamán szerzett tapasztalataikat továbbadják a fiatalabbaknak, ami meglehetősen ritka az állatvilágban. A kiselefántok épségére több felnőtt nőstény is ügyel, nagyban segítve a fiatal állatok túlélését.

Forrás: Elephant Garden

Az afrikai elefántokFontos feladatot látnak el az elefántok ráncai. szociális igényű, magukat családban jól érző állatok. Olyan összhang van jelen egy-egy családon belül, hogy ha az egyik elefánt elpusztul, először megpróbálják “felébreszteni”. Ha két vagy több elefánt között ellentmondás adódik, igyekeznek azt békés úton elrendezni. Az afrikai elefántokA vadorzók miatt éjszaka aktívabbak az afrikai elefántok. száma a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint az elmúlt évtizedben 111 ezerrel csökkent, 415 ezerre. Az orvvadászok évente 30 ezer elefántot terítenek le.

Forrás: Elephant Garden

Az Amboseli Nemzeti Park

A rezervátumTermészetvédelmi terület lett a bajai földikutya-rezervátum. KenyaRendkívül ritka fehér zsiráfokat figyeltek meg Kenyában. déli részén, a Hasadékvölgy Tartományban található, közel a tanzániai határhoz. A park háttereként a Kilimandzsáró hófödte csúcsa szolgál, amely innen alig 40 kilométerre tornyosul a felhők fölé. Területének egyharmadát az Amboseli-tó foglalja el, amelyik viszont csak az esős évszakban alkot nagyobb, összefüggő vízfelszínt.

Forrás: flickr/Ninara

Az 1974-ben nemzetközi bioszféra-rezervátummá és nemzeti parkká nyilvánított Amboseli területe csupán 392 négyzetkilométer, ám kis mérete és törékeny ökoszisztémája ellenére számos őslakos emlős otthonául szolgál. A területen több mint 50 nagyobb emlős- és 400-nál is több madárfaj van jelen. Fő látványossága a mintegy 1600 egyedből álló elefántpopulációja, de számtalan csíkos gnú, zebra és impala is él a területen, illetve a veszélyeztetett fekete orrszarvú és gepárdLenyűgöző képek a kenyai vadvilág változatos élővilágáról. is megtalálható a területén.

Az Amboseli a Masai Mara Rezervátum és a Nakuru Nemzeti Park után a harmadik legkedveltebb természetvédelmi területNyomkövetővel védik az elefántokat Kenyában. az országban. A rezervátum területén található a kisebb repülőgépeket fogadni képes Amboseli repülőtér.

Forrás:  Wikimedia Commons/Amoghavarsha JS/amoghavarsha.com
Forrás: flickr/flightlog


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!