Rátaláltak a Föld eddig ismeretlen kísérőjére

A FöldAzonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete. körül keringő, 40-100 méter átmérőjű aszteroidát fedeztek fel amerikai kutatók. A NASAKőzetmintákat hoznak vissza a Marsról. szakértői szerint a 2016 HO3 nevet viselő égitestet a Föld vonzásának ereje tartja a pályáján. Keringése során százszor olyan távol van a bolygóKőzetmintákat hoznak vissza a Marsról. tól, mint a Hold867 milliárd pixeles képet készített a Holdról a NASA. és sohasem közelíti meg jobban, mint a Föld-Hold távolság 38-szorosa. A csillagIlyen, amikor egy fekete lyuk elnyel egy csillagot. ászok szerint a 2016 HO3 évszázadokig a Föld kísérője marad.

kisero-2Illusztráció a Földről és egy aszteroidáról (Forrás: NASA/JLP-CaltechAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről. )

“Elmondhatjuk, hogy ez a kis aszteroidaMegtalálták a világ legnagyobb meteorbecsapódási helyszínét. és a Föld együtt táncol. Bár túl távol van ahhoz, hogy valódi holdnak tekintsük, a legjobb és legstabilabb példája egy kvázi-szatellitnek” – mondta Paul Chodas, a Földhöz közeli testeket megfigyelő NASA-központ (Center for NEO Studies) munkatársa.

kiseroForrás: NASA

Az aszteroidát április végén vették észre a HawaiiHawaii legszebb látnivalói. Egyetem Haleakala Nemzeti Parkban lévő Pan-Starrs 1 teleszkópja segítségével. “Eddig egyetlen aszteroidát észleltek, amely hasonlóan követte tíz évig a Földet, de azóta az már elhagyta a szomszédságunkat. A 2016 HO3 sokkal erősebben kötődik a Földhöz” – fejtette ki a szakértő. Éves pályájának felét az aszteroida közelebb tölti a Naphoz, mint a Föld, ilyenkor elhalad a bolygó előtt, a másik felében pedig jóval távolabb, a Föld “mögött” vonul.

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!