Pantanal – a világ legsűrűbb növényi és állati ökoszisztémája

Pantanal a világA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. legnagyobbMS Turanor - a világ legnagyobb napenergiával működő hajója. mocsaras területe, lapos táj, szelíd lejtőkkel és kanyargós folyóTöbb mint száz új fajt fedeztek fel egy év alatt a Mekong térségben. kkal. A régió, amelynek a neve a portugál „pântano” („ártér” vagy „mocsár”) szóból ered, Dél-Amerikában, főként BrazíliaA sziget, amit halálos mérgű kígyók uralnak. két államában, Mato Grosso do Sulban és Mato Grossóban terül el. Kis része átnyúlik Bolíviába és Paraguayba is. Teljes területe 150 000 km2.

Pantanal

Pantanal

Pantanal

A Pantanal a nedves évszak folyamán árad, s területének több mint 80%-a víz alá kerül, így tartja fenn a világ leggazdagabb vízinövény-együttesét. Vélemények szerint ez a világ legsűrűbb növényi és állati ökoszisztémája. A Pantanal egy hatalmas, kis lejtésű medenceLebegés a város felett - elképesztő medence épült egy amerikai felhőkarcolón. , amely a Mato Grosso-fennsíkról érkező vizet gyűjti össze, majd lassan engedi el az egyetlen lefolyási lehetőséget adó Paraguay folyón keresztül. Itt jött létre az óriási belső folyódelta, amelyben a fennsíkról érkező folyók olvadnak össze, miközben lerakják üledéküket, ami feltölti a Pantanal területét.

Pantanal

Pantanal

A Pantanal területének hozzávetőleg 99%-a magántulajdonban van, mezőgazdaság hasznosításban, különösen jellemző a farmgazdálkodás. A régióban 2500 fazenda áll, és 8 millió marhát tartanak a területen. A Pantanal növényfajai közül 3500-at ismernek, több mint 650 madárfaj, 400 halfaj, 100 emlősfaj és a hüllőTöbb mint 200 új fajt fedeztek fel a Kelet-Himalájában. k 80 faja található meg itt, köztük az aligátor, melynek becslések szerint 10 millió példánya él itt. A Pantanal a jácintkék ara természetes otthona. Ezt a madarat elsősorban a feketepiaci kereskedelem veszélyezteti. Más fenyegetett fajok is élnek itt, mint a jaguár, a fekete kajmán, a sörényes farkasKevesebb mint kétszáz farkas él vadon Finnországban. , az óriásvidra, az óriástatu, a vízidisznó és a brazil tapír.

Pantanal

Pantanal

Pantanal

Pantanal

Pantanal

Pantanal

pantanal-4

pantanal

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

pantanal-2

A Pantanal egy természetes víztisztító, ám a környezeti hatások miatt túlterheltté vált, s ettől a Pantanalban élő fajok szenvednek. Ezeket a problémákat az ipari fejlesztések (különösen az aranybányászat) okozták. A Pantanal ökoszisztémáját az ellenőrizetlen halEkkora mennyiségű halat fognak ki Európa tengeriből. ászatok, a veszélyeztetett állatokA trófeavadászat a "jó gének" kiiktatásával a fajok kihalásához vezethet. vadászata és csempészete is fenyegetik. Az utóbbi időben az áradások elöntötték a szomszédos művelt területeket, s onnan vegyszereket mostak vissza a tavakba és a folyókba, nagyarányú halpusztulást okozva.

Pantanal

Pantanal

Forrás:wikipedia.hu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!