Ősi építményt fedeztek fel a Kukulkán maja piramisban

Eddig ismeretlen, 10 méter magas, piramisszerű, ősi építményt fedeztek fel Kukulkán, a tollas kígyóisten piramistemplomában a majaA maja civilizáció egy uralkodójának sírját tárták fel Guatemalában. -tolték romvárosban, Chichén Itzában mexikóA világ legnagyobb víz alatti barlangrendszerét fedezték fel Mexikóban. i kutatók. Valószínűleg rámpa vagy lépcső, egy oltár és egy fal vagy oszlop, mondhatni egy kisebb méretű piramisA világ első országúthálózatát fedezték fel a maja kultúra bölcsőjében. lehet az – közölték a Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetem (UNAM) szakértői. Az építményrészeket, amelyek az i.sz. 550-800 közötti időkből származnak, elektromos tomográf segítségével fedezték fel.

chichen-itzaFotó: Wikipedia/Raymond Ostertag

A Kukulkán piramis szakaszonként épült fel. A ma látható rész 1050 és 1300 között. Az 1930-as években felfedezett alsóbb építmény a 800 és 1000 közötti időszakból származik. Akkoriban a Yucatán-félszigeten élő majákÁldozati ajándékokkal teli, elfeledett barlangra bukkantak Chichén Itzá romvárosában. keveredtek más közép-amerikai kultúrákkal. A most felfedezett legalsó rész a tiszta maja korszakból eredeztethető. “Erről a korszakról csak kevés információval rendelkezünk” – mondta el Denisse Lorenia Argote régész.

chichen-itza-3Fotó: Wikipedia/Daniel Schwen

Chichén Itzá Mexikó egyik legfontosabb régészeti helyszíne. A romvárosA maja civilizáció egy uralkodójának sírját tárták fel Guatemalában. 1988 óta szerepel az UNESCOKenya alatt több százmilliárd köbméter vizet találtak. világörökségi listáján. ”Olyan, mint az egymásba illeszthető orosz babaEgy gyermekorvos szerint ezzel a módszerrel minden síró kisbabát meg lehet nyugtatni. . A nagy piramisHatalmas titkos kamrát találtak a gízai nagy piramisban. alatt van egy másik, és az alatt egy harmadik” – mondta René Chávez projektkoordinátor a felfedést ismertető sajtóértekezleten. A szakemberek szerint a piramisokat különféle okok miatt építették egymásba, például szerkezetének állagromlása, esetleg a társadalomban új vezető megjelenése miatt.

chichen-itza-2Fotó: Wikipedia/Lfyenrcnhan

A régészek tavaly fedezték fel, hogy a Kukulkán piramistemplomot föld alatti folyózug fölé építették, amit sziklaréteg fed. Ezek a föld alatti folyók a Yucatán-félszigeten elterjedt kútszerű karsztképződményeket (cenoteA világ legnagyobb víz alatti barlangrendszerét fedezték fel Mexikóban. ) kötik össze.

chichen-itza-4Cenote (Fotó: Wikipedia)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!