Orrfacsaró bűzt árasztó, gigantikus méretű virágok nyílnak egy amerikai botanikus kertben

Orrfacsaró bűzfelhő lengi be a napokban a washingtoni Capitolium közelében lévő botanikus kertet, ahol három gigantikus méretű titánbuzogányA világ legnagyobb virága, a titánbuzogány. (Amorphophallus titanum) kinyílása tartja izgalomban a dolgozókat és a látogatókat. Ez az első alkalom, hogy egy észak-amerikai intézményben majdnem egyidejűleg nyílik három titánbuzogány – közölte Ray Mims, az Egyesült ÁllamokVilágítótornyokat bocsátanak áruba az Egyesült Államokban. Botanikus Kertjének szóvivője.

Forrás: U.S. Botanic Garden Conservatory

Az óriáskontyvirágnak is nevezett növényekVastagabb levelet növesztenek a növények a légkör növekvő szén-dioxid-szintje miatt. 5-12 évesek és mindegyikük most nyílik először. Az egyik példány helyi idő szerint már vasárnap kinyílt, a másik kettő a szakember szerint augusztus 22. és 30. között fog kinyílni. A legnagyobb növényAlnwick Poison Garden - a világ legmérgezőbb kertje. nagyjából 2,13 méter magas. A Capitolium-domb lábánál fekvő Botanikus KertHeligan elveszett kertjei . egészen este 10-ig nyitva tart ezekben a napokban, hogy minden érdeklődő meg tudja csodálni a titánbuzogányokat, amelyeknek virágzását élőben közvetítik.

Forrás: U.S. Botanic Garden Conservatory

“Ha az ember a növény közelében áll, szüksége van egy gázmaszkra. Ez tényleg a növények birodalmának rocksztárja” – jegyezte meg Todd Brethauer, a kertFlor og Fjære - gyönyörű kert egy norvég szigeten. önkéntese, aki egy üvegben hordozza a titánbuzogány szagmintáját, hogy megmutathassa azt a látogatóknak.

Az Amorphophallus titanum szagát a rothadó hús, a büdös zokni, a fokhagyma és a használt pelenka együtteseként jellemzik a szakemberek. A különlegesNyüzsgő tengeri élővilág tárul a vendégek elé Európa első víz alatti éttermében. illatorgia vonzza a beporzáshoz szükséges legyeket és rovarokat, és el is riaszt vele sok kártevőt.

Forrás: Architect of the Capitol/USCapitol/flickr

A titánbuzogány természetes élőhelye Szumátra nyugati részére korlátozódik. A növény magassága elérheti a három métert, a föld alatti gumó súlya pedig az 50-75 kilót.

Forrás: Wikimedia Commons/Richard J. Rehman


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!