Óriási telihold a látóhatár felett

Az év legnagyobbA világ legnagyobb ócenáriuma Szingapúrban. teliholdját láthattuk vasárnap, amint vöröslő korongjával megjelent a horizont felett.2013 legnagyobb látszólagos átmérőjű holdkorongja ragyogott a hétvége éjszakáinak egén: a földközelpontjában (perigeumban) levő égitest 14 százalékkal nagyobb és 30 százalékkal fényesebb volt az év többi teliholdjánál. A média gyakran használja a jelenségre a „szuperholdEgyszerre lesz szuperhold, kék hold és teljes holdfogyatkozás. ” kifejezést.

Mivel égi kísérőnk ellipszispályán kering bolygóAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. nk körül, ezért közelebb és távolabb is kerülhet hozzánk. A két állapot között hozzávetőleg 50 000 kilométer különbség van. A legközelebbi helyzetben mind a fényessége, mind az átmérője jóval nagyobb a pálya többi pontjáénál. Szabad szemmel a láSzínes tavak a Kelimutu vulkán tetején. határ közelében még nagyobbnak tűnik a HoldÖregebb lehet a Hold az eddig véltnél. , mert ha szemünknek van mihez viszonyítania (pl. horizont objektumai), akkor a látványt optikai csalódásként érzékeli, és kiterjedtebbnek látszik. Az égitest kissé lapult, szögletes alakja és vöröses színe a légkör hatása miatt van.

hold

A mellékelt sorozatfelvétel a holdkelte fázisait mutatja, a veszprémfajszi kálvária kulisszájával. A kép a helyszín előzetes kiszámítása után, 800 milliméter fókusztávolsággal készült.

A fotó készítőjeként azt mondhatom: „Nagyon kellemes élmény volt a hidegfront utáni friss nyári éjszakában átélni ezt a páratlan égi eseményt. A település felett a Balaton7000 megapixeles felbontású panorámakép készült a balatoni Kékszalagról. irányában felkelő Hold impozáns látványt mutatott mind vizuálisan, mind fotografikusan. Az ilyen, természetben átélt pillanatok minden munkát meghálálnak, amit az ember csillagAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. ászatba, asztrofotózásba fektetett.”

Írta és fényképezte: Ladányi Tamás, www.astrophoto.hu

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!