Óriási telihold a látóhatár felett

Az év legnagyobbA világ legnagyobb ócenáriuma Szingapúrban. teliholdját láthattuk vasárnap, amint vöröslő korongjával megjelent a horizont felett.2013 legnagyobb látszólagos átmérőjű holdkorongja ragyogott a hétvége éjszakáinak egén: a földközelpontjában (perigeumban) levő égitest 14 százalékkal nagyobb és 30 százalékkal fényesebb volt az év többi teliholdjánál. A média gyakran használja a jelenségre a „szuperholdA nap képe - Holdfelkelte. ” kifejezést.

Mivel égi kísérőnk ellipszispályán kering bolygó26+8 elképesztő kép a bolygók, a Naprendszer, a Tejút és a galaxisok méreteiről. nk körül, ezért közelebb és távolabb is kerülhet hozzánk. A két állapot között hozzávetőleg 50 000 kilométer különbség van. A legközelebbi helyzetben mind a fényessége, mind az átmérője jóval nagyobb a pálya többi pontjáénál. Szabad szemmel a láSzínes tavak a Kelimutu vulkán tetején. határ közelében még nagyobbnak tűnik a HoldÖregebb lehet a Hold az eddig véltnél. , mert ha szemünknek van mihez viszonyítania (pl. horizont objektumai), akkor a látványt optikai csalódásként érzékeli, és kiterjedtebbnek látszik. Az égitest kissé lapult, szögletes alakja és vöröses színe a légkör hatása miatt van.

hold

A mellékelt sorozatfelvétel a holdkelte fázisait mutatja, a veszprémfajszi kálvária kulisszájával. A kép a helyszín előzetes kiszámítása után, 800 milliméter fókusztávolsággal készült.

A fotó készítőjeként azt mondhatom: „Nagyon kellemes élmény volt a hidegfront utáni friss nyári éjszakában átélni ezt a páratlan égi eseményt. A település felett a Balaton7000 megapixeles felbontású panorámakép készült a balatoni Kékszalagról. irányában felkelő Hold impozáns látványt mutatott mind vizuálisan, mind fotografikusan. Az ilyen, természetben átélt pillanatok minden munkát meghálálnak, amit az ember csillagászatba, asztrofotózásba fektetett.”

Írta és fényképezte: Ladányi Tamás, www.astrophoto.hu

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!