Öregebb az univerzum, mint gondoltuk

Minden korábbinál pontosabb fénytérképet tett közzé csütörtökön a világegyetemről az Európai Űrkutatási Hivatal. Kiderült, hogy az univerzumAz univerzum leggyorsabban növekvő fekete lyukát fedezték fel. 80 millió évvel öregebb az eddig véltnél, ami azonban nem sokat oszt vagy szoroz, mivel 13 milliárd 820 millió éves korról van szó.

Az ovális alakú, 50 millió pixeles, a teljes égboltot ábrázoló képhez az adatokat a négy éve az űrbe juttatott Planck műholdA nap képe - az első fotó a Földről, amely annak igazi színeit mutatja. gyűjtötte be. Az új kép áll időben a legközelebb az ősrobbanáshoz, a 13,8 milliárd évvel ezelőtti világegyetemFöldönkívüli lehet a földi élet eredete. állapotát mutatja, a robbanásA napalm gyújtóbomba ereje egy téglaépületben. után 380 ezer évvel, amikor az ősuniverzum elkezdett hűlni.

univerzum

Az adatok alapján kiderült, hogy az eddig számítottnál lassabban tágul a világegyetem, ebből következett korának korrigálása is, azaz a 80 millió éves öregbítés. Ugyancsak pontosították a Planck adatai az univerzum anyagarányait. Kiderült, hogy a szokványos anyagA világ legkönnyebb szilárd anyagát alkották meg Kínában. 4,5 százalék helyett a világegyetem 4,9 százalékos részét tölti ki. Az úgynevezett sötét anyagNem találtak sötét anyagot a világ legérzékenyebb detektorával. – a feketelyuk-állomány, amely láthatatlan, és csupán környezetére gyakorolt tömegvonzása alapján lehet létezésére következtetni – is több a korábban számítottnál, aránya 26,8 százalék. A sötét energia, vagyis az a titokzatos erő, amely vélhetően gyorsítja az univerzum tágulását, teszi ki a fennmaradó 68,3 százalékot. Ezt a hányadot korábban 72,8 százalékosra becsülték. – Írta az MTI.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!