Néhány hónapra kiemelkednek a vízből az elárasztott Bözödújfalu maradványai

Néhány hónapra kiemelkednek a vízből az elárasztottAz elárasztott Bözödújfalu. székelyföldi település, BözödújfaluAz elárasztott Bözödújfalu. maradványai. Elkezdődött ugyanis a mesterséges tó leeresztése, s mintegy másfél hónap11 ezer éve nem volt ilyen meleg. múlva újra látható lesz az egykori település vízValószínűleg folyékony sós vizet találtak a Marson. alatti része – jelentette a Maszol.ro erdélyi portál Csibi Attila Zoltán erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. szentgyörgyi polgármesterre hivatkozva.

bozodujfaluFotó: Wikipedia/lacihobo

A polgármester elmondta, a következő hetekben fokozatosan mintegy 15 méterrel csökkentik a víz szintjét a tározóLáthatóvá váltak a vízzel elárasztott Bözödújfalu maradványai. ban, hogy a vízgazdálkodási vállalat szakemberei meg tudják javítani azt a hidat, amely a San Francisco színes tavai. ban álló irányítótornyot köti össze a gáttal. A hídEgy 17 éves indiai fiú épített hidat az iskolásoknak. egyik összekötőeleme februárban a vízbe esett. A tóból jelenleg másodpercenként 4 köbméter vizet engednek le a Kis-Küküllőbe. A tározó előreláthatóan másfél hónap múlva éri el a javítási munkálatok elkezdéséhez szükséges szintet. Ekkorra láthatóvá válik az egykori Bözödújfalu egész területe. Csibi Attila Zoltán úgy tudja, hogy a mesterséges tavat ősszel töltik fel újra.

A hivatalos álláspont szerint a tavat árvízvédelmi célból hozták létre Bözödújfalu helyén, a vízből kiemelkedő templomtorony azonban a romániai falurombolás szimbólumává vált. A templomtorony 2014 június végén omlott le. A gátÚjjáéled a vízzel elárasztott Bözödújfalu temploma. építés 1975-ben kezdődött, 1977-ben leállt, de 1984-től újraindult és a tó vízszintje 1992-ben érte el a jelenlegi magasságot. Bözödújfalu lakóit a szomszédos településekre költöztették. A 625 méter hosszú és 28 méter magas gát a Küsmöd patak vízét duzzasztotta meg Erdőszentgyörgy közelében.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!