Napi 3,5 millió tonna szemetet termelünk

Az emberiség naponta 3,5 millió tonna szemetet termel, és ha nem változtatunk a szokásainkon, 2100-ra ez a szám 11 millióra nőhet – írják kanadai kutatók a Nature-ben. Szerintük a hulladéktermelésEgy heti szemét - Gregg Segal megdöbbentő fotósorozata. növekedése nagyobb, mint a többi környezetkárosító tényezőé, beleértve az üvegházhatású gázokat is. A szemétfelhalmozódásnak már most óriási hatása van a bolygóAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről. ra, amit jól szemléltetnek például nagy szemétÓriási mennyiségű űrszemét árasztja el a Föld körüli pályát. örvények az óceánokban. A szakértők szerint jó úton haladunk afelé, hogy megháromszorozzuk a szemét mennyiségét.

szemét

Fejlődő országok, fejlődő szemetelés

Ma az európai és észak-amerikai ipari országok termelik a legtöbb hulladékot. Itt a kutatók szerint a napi szemétmennyiség 2050-ben érheti el a csúcsot; a népességnövekedés lassulásával és a technológiai fejlődéssel lassan csökkenthető a szemét mértéke. Ez bizonyos városokban akár korábban is bekövetkezhet. A kaliforniai San FranciscoSan Francisco színes tavai. például a hulladékPazarolják az ételt az amerikaiak. 55 százalékát újrahasznosítja, és a terveik szerint 2020-ra teljesen felszámolhatják a megmaradó szemetet.

szemét

szemét

A szemét elsősorban a városi régiók problémája. A városlakók fejenként kétszer, vagy akár négyszer több hulladékot termelnek, mint a vidéken élők, és a városiasodás egyre nagyobb méreteket ölt az egész világon. 2025-re a napi szemét mennyisége elérheti a több mint hatmillió tonnát, amely elég lenne kukásautók 5000 kilométeres konvojának megtöltéséhez.

szemét

szemét

A szemét mennyisége leginkább ott növekszik, ahol a gazdasági növekedés is jelentős. Egyes kínai, koreai, brazíliai és mexikóEz lehet a hosszú élet titka a 127 éves mexikói nő szerint. i szemétlerakóA világ legmérgezőbb helyei. kban már most is naponta tízezer tonna szemét landol. A prognózisok szerint a dél-ázsiai gazdaságEgy város ahol túl kevés a szemét és importra szorul. , főként az indiai 2025 körül kezd erősen növekedni. A SzaharáSan Francisco színes tavai. l délre lévő afrikai országokban ez 2050 körül várható.

szemét

szemét

szemét

Forrás:MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!