Nagytestű növényevő állatok betelepítésével késleltetnék az örökfagy olvadását

Az észak-sarki tundra nagytestű növényevő állatokkal való betelepítésével helyre lehetne állítani az egykori “mamutlegelők” ökoszisztémáját, és mérsékelni a globális felmelegedésKizöldültek az európai hegycsúcsok a globális felmelegedés hatására. hatásait – vélik az Oxfordi Egyetem kutatói, akik a tervet gazdaságilag életképesnek tartják.

New research from Oxford’s Environmental Change Institute suggests that re-populating the Arctic with large herbivores…

Közzétette: University of Oxford – 2020. január 27., hétfő

 

A legelő állatok, mint a lovakIlyen, amikor a lovak bajszot növesztenek. vagy a bölények, közismertek a körülöttük lévő táj alakításának képességéről, például gátolják a fákKiszámolták a nagyvárosokban lévő fák hasznának értékét. növekedését azáltal, hogy összetapossák vagy megeszik a növendékfákat. Amikor ezt a folyamatot hasznosítják az ökoszisztéma korábbi állapotának helyreállítására, azt újravadonosításnak nevezik. A folyamat felhasználható egy ökoszisztéma mássá alakítására, amikor egy kívánatosabb állapotot akarnak létrehozni. Ezt nevezik megafaunális ökoszisztéma tájalakításnak – olvasható az egyetem honlapján ismertetett tanulmányban.

Forrás: Wikimedia Commons/Josef Knecht

A füves ökoszisztéma, az úgynevezett mamutsztyeppe, amely a pleisztocén földtörténeti korban létezett, eltűnt, amikor a nagy növényevők, köztük a gyapjas mamutok kihaltak. A betelepített növényevő állatok lehetnének a tájépítészek, akik átalakítanák napjaink tundráját legelőkké. Az erdős vegetáció eltávolításával, a fű növekedésének erősítésével és a hó összetaposásával a nagy emlősök növelik az albedót, a földet érő, visszaverődő napsugárzás mennyiségét. A füves területek kedveznek a szén elnyelésének a füvek mély gyökereiben, és lehetővé teszik, hogy a téli hideg mélyebben behatoljon a talajba. Együtt ezek a változások hűtik az észak-sarki térség földjeit és késleltetik a permafrosztÉvtizedeken belül lakhatóvá válhat Szibéria nagy része a klímaváltozás miatt. – örökfagy – olvadásPartra sodródó bálnatetemek segítenek a jegesmedvéknek a túlélésben, de ez nem lesz elegendő. át.

Forrás: Wikimedia Commons/Aljabakphoto 

“Az Északi-Sark már változik, és gyorsan. A semmittevés azt jelenti, hogy teret adunk a gyors, visszafordíthatatlan változásoknak. Bár az északi-sarki öko-tájépítés tudományIdén is meghökkentették a világot az anti-Nobel-díjas kutatók. át még nem igazán tesztelték, benne van a lehetőség a dolgok jelentős megváltoztatására, komolyan fontolóra kell venni a cselekvést a térség érdekében” – mondta Marc Macias-Fauria, a tanulmányÉrdekes felfedezést tettek német tudósok a világ legbüdösebb gyümölcsét vizsgálva. vezetőszerzője.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!