Nagy jelentőségű természetvédelmi törvényt fogadtak el Chilében

Az óceán élővilágának megóvását szolgáló törvényt fogadtak el Chilében. A dél-amerikai állam leköszönő elnöke, Michelle Bachelet által aláírt törvény kilenc tengeri rezervátumTöbb milliárd eurót gyűjtöttek az óceánok védelmére. létrehozásáról rendelkezik az ország 6400 kilométeres partvonala mentén. Bachelet szerint országának meg kell teremteni azt az alapot, amelyre támaszkodva a jövőben megóvhatja tengeri területeit. Chilében ugyancsak idén iktattak törvénybe egy hatalmas nemzetipark-hálózatot – írja a BBC.

Forrás: NASA
Forrás: flickr/payayita

“Az, hogy kik vagyunk és kik lehetünk, elkerülhetetlenül összekapcsolódik a 6400 kilométeres partvonalunk sorsával. Ezért ennyire fontos megérteni, hogy a tengerMagára talált az alaszkai vadvilág az Exxon Valdez-katasztrófa óta. kulcsszerepet játszik a nemzetünk fejlődésében” – fogalmazott az elnök, aki a héten távozik pozíciójáról.

Forrás: Wikimedia Commons/J.fernandez.chileA világ egyik legszárazabb sivatagában építene vízerőművet egy chilei vállalat.

Az új törvénnyel 4,3 százalékról 42,4 százalékra nő az állami védelem alatt álló felségvizek aránya és nagyjából 1,4 millió négyzetkilométernyi területen lesz biztosítva a tengeri élőlényekA legkülönösebb és legijesztőbb élőlényeket fogja ki a tengerből egy orosz halász. védelme. Az újonnan védetté vált területek közé tartozik a Diego Ramírez-szigetek térsége, amely oroszlánfókáknak, tengerihínár-erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. knek és bálnáknak ad otthont, valamint a Juan Fernández-szigetek körüli vizek.

Tavaly szeptemberben Chile a világ egyik legnagyobb tengeri rezervátumKudarcba fulladt a világ legnagyobb tengeri rezervátumának létrehozása. át hozta létre a partjaitól mintegy 3800 kilométerre fekvő Húsvét-szigetek térségében, több tucat fajnak nyújtva védelmet. A mintegy 740 ezer négyzetkilométer területű Rapa Nui Rahui Tengeri Védett Térségben tilos a kereskedelmi halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. ászat és a mélytengeri bányászat, ám a helyi őslakos halászok folytathatják tevékenységüket.

Ugyancsak 2017-ben a dél-amerikai ország történetének legnagyobb magán földadományát kapta a chilei állam egy néhai amerikai üzletember özvegyétől, azzal a megállapodással, hogy a több mint 400 ezer hektáros patagóniai területen három új nemzeti parkot alakítanak ki.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!