Mind a négy fióka kikelt a tojásból a bekamerázott feketególya-fészekben

Kikelt a tojásból az új feketególya-pár mind a négy fiókája a bekamerázott gemenci fészekben. Az első fiókaKibújt a tojásból a világ legidősebb tengeri madarának fiókája. április 30-án kelt ki, majd május 1-én, 2-án és végül 4-én bújtak ki a többiek. A szülők lelkesen etetik a kicsiket. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyákMegjelent az első tojás a bekamerázott gemenci feketególya-fészekben. két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.

Forrás: GemencKirepült az első feketególya-fióka a bekamerázott fészekből. Zrt.
Forrás: Gemenc Zrt.

A bekamerázott fészekben korábban évekig a legidősebb ismert fekete gólyaKirepült az első feketególya-fióka a bekamerázott fészekből. , TóbiásHazatért Tóbiás - megérkezett az első fekete gólya a gemenci erdőbe. , és a párja, Sára fészkelt, idén azonban nem tértek vissza. A fészekhez még március 7-én érkezett egy fiatal hím gólyaElpusztult Fülöp, a több mint 10 éve itthon telelő gólya. , öt nap múlva pedig a tojó is felbukkant mellette. A pár azonnal nekilátott a fészekMegérkezett az első fekete gólya a Gemenci erdőbe. rendbetételének, majd március 28-án a tojó lerakta az első tojást, most pedig már négy fiókájukról gondoskodnak.

Forrás: Gemenc Zrt.
Forrás: Gemenc Zrt.
Forrás: Gemenc Zrt.
Forrás: Gemenc Zrt.

A szakemberek az adatokat, amelyeket Kerékpárral a belgiumi tó vizén keresztül. biás és Sára megfigyelésekor regisztráltak, most összehasonlíthatják az új gólyapár szokásaival. A hasonlóságok és a különbözőségek feltárása olyan kutatási eredményeket szolgáltathat, amelyek lehetőséget adnak ezen fokozottan védett madarakMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. rejtett életmódjának jobb megismerésére, így segítve a faj fennmaradását, az állomány gyarapodását.

A webkamerás megfigyelés nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információkat, hanem az erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. gazdaság és az együttműködő partnerek természetvédelmi szemléletformálásában is sokat segít. Minden évben több százezer alkalommal tekintették meg az érdeklődők a Gemenc Zrt. honlapján a fészekkamera felvételeit. Az ország különböző pontjain, de a Felvidéken is vannak olyan iskolai osztályok, amelyek rendszeresen figyelik a gólyapár életét és a fiókák fejlődését.

Forrás: Gemenc Zrt.

Magyarországon mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár a Gemencben. Az ottani populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya. A védett faj egyedei fészküket a háborítatlan, természetes vagy természetszerű erdőrészekbe építik idősebb, nagytermetű fákra, amelyeknek a törzse megfelelő magasságban elágazik, vagy amelyeken vastag, közel vízszintes, villásan elágazó oldalág található.

A Gemencben az elmúlt évtizedekben nem változott a fészkelő párok száma. Ez azt jelzi, hogy az élőhely megfelel a faj igényeinek. Az erdőgazdaság a foglalt fészkek köré vont védőzónák kijelölésével, az erdészeti tevékenységek időszakos átszervezésével, a turista túraútvonalak áthelyezésével segíti a madarak nyugalmát a költési időszakban.

FRISSÍTÉS:

Május 10.

Valószínűleg az elmúlt napok hűvös, csapadékos időjárása is közrejátszott abban, hogy 9-én estére két fióka már feltűnően legyengült. 10-én reggelre egyikük, délután pedig a társa is elpusztult.

A fiókáknak minden etetésnél meg kell küzdeniük egymással minden falatért. Ebben az időszakban rendkívül gyorsan nőnek, és amelyik néhány alkalommal nem jut megfelelő mennyiségű élelemhez, az lemarad a növekedésben. Így egyre kisebb eséllyel vesz részt a harcban.

Június 5.

Mindkét fióka egészséges, szépen fejlődnek. Elkezdték lecserélni a fehér pihetollaikat. A DunaTöbb helyen is megdőlt a Dunán a valaha mért legalacsonyabb vízállás rekordja. áradása után a megmaradó sekély tavacskák ideális vadászterületet jelentenek a szülők számára a következő hetekben.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!