“Mesterséges nap” segítségével akarnak környezetbarát üzemanyagot előállítani

Nagy teljesítményű „mesterséges napA Napnál is fényesebbeket lobban egy barna törpe. ” segítségével olyan eljárást fejlesztenek ki a jülichi Német Űrrepülési Központ (DLR) kutatói, amellyel fény révén üzemanyagot állíthatnak elő elsősorban nagy repülőA világ legnagyobb kétéltű repülőgépe készült el Kínában. gépek számára. Ehhez vízből hidrogént kell leválasztani, a hidrogén a jövő különösen környezetbarát üzemanyagainak egyike. A hidrogén elektrolízis útján állítható elő, elektromosság révén a vizet hidrogénre és oxigénre bontják. Ez a folyamat igen drága, mivel nagy energiabefektetést igényel. A jülichi kutatók remélik, hogy jóval hatékonyabb módszert találnak a hidrogéntermelésre. Mivel a természetben nincsenek stabil fényviszonyok, megalkották a Synlight nevű napszimulátort, „a világ legnagyobb mesterséges napját”, amelyet csütörtökön helyeztek üzembe a Észak-Rajna-Vesztfáliában lévő Jülichben.

dlrForrás: DLR

A berendezés 149 darab, összesen 350 kilowatt teljesítményű lámpából áll, amelyek hasonlatosak a mozik projektoraiban használt egységekre. Fényük nagyon hasonlít a Napéra. A belső lámpaernyők 1 méter átmérőjűek, egy 14 méter magas és 16 méter széles területen méhsejtszerűen helyezkednek el, és egy 20×20 centiméteres területre fókuszálnak. A nagyfokú koncentráció révén e részt tízezerszer több fény éri, mint amennyi napfény normális esetben érne egy ekkora felületet.

dlr-3Forrás: DLR

A lámpák fókuszában a DLR szerint akár 3000 Celsius-fokos hőmérséklet is keletkezhet. Ezt a hőt használják fel a vízalapú üzemanyag előállítására. Ezzel a viszonylag új kezdeményezéssel a DLR a hagyományosaknál gazdaságosabb módszert fejleszt ki még úgy is, hogy négy óra üzemidő alatt olyan sok áramot használ fel a Synlight, mint egy négyfős háztartás egy év alatt. A kutatók teszteket is végeznek a műszerrel a naperőműHatalmas naperőmű épült Spanyolországban. vek hatékonyságának javítására és annak vizsgálatára, hogyan zajlanak az uv sugárzás hatásainak kitett anyagok öregedési folyamatai. Ezek elsősorban az űrkutatás és az ipar számára játszanak fontos szerepet.

Hauschild-Fotodesign, BFFForrás: DLR


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!