Megkezdődött a világ legnagyobb optikai teleszkópjának építése

Megkezdődött a világMS Turanor - a világ legnagyobb napenergiával működő hajója. legnagyobbMS Turanor - a világ legnagyobb napenergiával működő hajója. optikai teleszkópjának építése Chilében: az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Rendkívül Nagy Teleszkópja (ELT, Extremely Large Telescope) várhatóan 2024-re készül el. Mérete a szakemberek szerint átalakíthatja majd az univerzumról alkotott képünket.

Az óriástávcső legnagyobb tükörátmérője 39 méteres lesz, a tükröt 800 darab hexagonális (hatszögletű) szegmensből építik meg. A jelenlegi földi telepítésű, nagy optikai távcsövek tükörátmérője az esetek többségében nem haladja meg a 8-10 métert. Az ELT tizenötször élesebb képeket fog szolgáltatni, mint a HubbleElhalasztották a világ legnagyobb űrteleszkópjának fellövését. -űrtávcső. Az univerzumFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. születésének kutatásÚj felfedezések kapujában áll a nagy hadronütköztető. ában, valamint a Naprendszeren kívüliHatalmas kóbor bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül. lakható bolygóAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. k feltérképezésében segíti majd a kutatókat.

Forrás: ESO/L. Calçada

Az ESO vezetése 2012 nyarán határozott a világ legnagyobb optikai teleszkópjának megépítéséről. Az előkészítő munkálatok 2014-ben kezdődtek meg a helyszínen. Az ELT 130 kilométerre a chilei AntofagastáA világ legnagyobb tavai. l épül az Atacama-sivatagban magasodó Armazones hegyen, több mint háromezer méter magasan.

“Ami itt épül, az nem csak egy teleszkópLeállították a világ egyik legnagyobb teleszkópjának építését. : egyike a tudományÓriási víztisztítót építenek, ami 7 millió tonna műanyag szemetet gyűjt majd az óceánokból. és technológia, valamint a nemzetközi összefogásban rejlő erő legnagyobb eredményeinek” – fogalmazott az építkezés megkezdésének ünnepélyes megnyitóján Michelle Bachelet chilei elnök.

Forrás: Swinburne Astronomy Productions/ESO

Az ESO 15 európai ország és BrazíliaA világ legterebélyesebb fája. együttműködésével jött létre, székhelye Münchenben van. A most épülő Rendkívül Nagy Teleszkópon kívül három további csillagAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. ászati obszervatóriumot üzemeltet az Atacama-sivatagban, amelynek klimatikus viszonyai különösen alkalmasak a csillagászati megfigyelésekre.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!