Megfeleződött a hazai fecskeállomány az elmúlt két évtizedben

Április és május kiemelt fecskevédelmi időszak, amelyben a lakosságnak óriási szerepe és felelőssége van – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MMEA gólyatöcs a 2019-es év madara. ). Napjainkra teljes egészében városiasodott, sárfészket építő fecskék állománycsökkenésének megállítása, megfordítása a meglévő természetes fészkek és telepek fokozott védelmével – a fészekleverések hatósági bejelentésével -, valamint az ezek mellé még áprilisban kihelyezett műfészkek, sárgyűjtőhelyek létesítésével érhető el.

Forrás: Wikimedia Commons/Andrew Butko
Forrás: Wikimedia Commons/Alvesgaspar

Az MME felhívja a figyelmet arra is, hogy az ember-fecskeDrasztikusan csökken a fecskék száma Magyarországon. konfliktusok hátterében álló ürülékpotyogást úgynevezett fecskepelenkák felszerelésével lehet elkerülni. Ez a higiéniai kiegészítő eszköz egy fészkenként legalább 30-szor 20 centiméter körüli fa, fém vagy műanyagBetiltották Chilében a műanyag bevásárlószatyrokat. lap, amelyet a fészek alá kell felszerelni. A fecskepelenka felfogja a madarakMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. és a fiókák ürülékét, így a fészek alatti terület tiszta marad. A partfalakban fészkelő partifecskéket is segítheti a lakosság a madarak költőfalaik felújításával, ásóval, lapáttal függőlegesre faragásával.

Forrás: Wikimedia Commons/Claus Ableiter

A fecskék védelme azért kiemelten fontos, mert az elmúlt közel két évtizedben “legalább megfeleződött” a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madárKétezer kilométernél is többet repülhet megállás nélkül egy aprócska kolibri. eltűnt az ereszek alól, pedig a madárcsoport szerepe a klímaváltozásA veszélyben lévő fajok többségét meg lehetne menteni a klímaegyezmény megvalósulásával. miatt egyre fontosabbá válik az emberek, társ- és haszonállataink egészségvédelme szempontjából. A melegedő időjárással új szúnyogfajok és az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon. A melegebb égöv betegségeit terjesztő szúnyogok a kontinensen észak, így MagyarországHóesésben kóborló farkasokat örökített meg az Aggteleki Nemzeti Park vadkamerája. felé terjeszkednek.

Forrás: Wikimedia Commons/Aleksander Kaasik

A szúnyogok, legyek elleni biológiai védekezésben is óriási szerepe van például a fecskéknek és a denevéreknek, ezért is aggasztó a fecskefajok állományainak ezredfordulót követő megfeleződése. A jelenség hátterében az élőhelyek átalakítása, megszűnése, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás és a kedvezőtlen társadalmi változások, a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása áll. Mérési adatokon alapuló becslés alapján egyébként minden fecske körülbelül 1 kg, muslicáIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. l a nagyobb légyMegfejtették az amerikai Mono-tó “lúgos legyének” titkát. mérettartományba tartozó repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt.

Forrás: Wikimedia Commons/Brocken Inaglory


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!