Magával ragadó alkotással diadalmaskodott az év természetfotósa verseny idei győztese

Távolba meredő piszeorrú majmokat ábrázoló kép nyerte a fődíjat az idei Wildlife Photographer of the YearA világ egyik legrangosabb természetfotós-versenyének nyertes alkotásai. (Az év természetfotóDrámai pillanatot kapott le az év természetfotósa. sa) versenyen, amelynek eredményhirdetést a londoni Természettudományi Múzeumban rendezték meg. A holland Marsel van Oosten a kínai Csinling hegyekben készítette a felvételt. A fotós napokon át követte a piszeorrú majmokat (rhinopitecus), hogy kiismerje szokásaikat és viselkedésüket.

Van Oosten egyetlen képen akarta megmutatni egy hím káprázatos hátszőrét és kék színű pofáját. A fotós kitartása végül elnyerte jutalmát és a díjnyertes felvételen még egy kisebb testű nőstényt is sikerült megörökítenie. A két állat egy kövön ülve mered – látszólag – a távolba, ám a fotós elárulta, hogy valójában a csapatuk tagjai közt kirobbant heves vitát szemlélik.

Fotó: Marsel van Oosten/Wildlife Photographer of the Year

“Örülök, hogy ezzel a képpel sikerült nyernem, mert ezek olyan veszélyeztetett állatok, amelyeknek még csak a létezésről is kevesen tudnak” – mondta a győztes. Hozzátette, fontos, hogy az emberiség tisztában legyen azzal, hogy a bolygóAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. n élő fajok egy nagy része fenyegetett. “És nem csupán az orrszarvúEgy víziló mentette meg a medencébe esett orrszarvú életét. ak, a tigrisek és a jegesmedvék, hanem ezek a fajok is sokkal több figyelmet érdemelnek, minden lehetséges védelmet meg kell adni nekik” – hangsúlyozta a fotós.

Az év természetfotója sokszor erőteljes, sokkoló tartalmának köszönheti győzelmét. Roz Kidman Cox, a zsűri elnöke szerint azonban előfordul, hogy egy képben van valami lebilincselő, ami magával ragadja az embert.

“Ahogy haladtunk végig a képeken, valahogy mindig visszatértünk ehhez az egyhez. Olyan, mint egy beállított fotó. Azt hiszem, a színek és a fények miatt” – mondta Cox. Hozzátette: “ezek a majmokMajmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban. általában a fákon táplálkoznak, de Marselnek valahogy sikerült a talajon lefotóznia őket, miközben nagyon finoman megvilágította a jelenetet, hogy kiemelje a lenyűgöző szőrzetet”.

I am both extremely proud and totally shocked that I just won the overall title Wildlife Photographer of the Year 2018!…

Közzétette: Marsel van Oosten – 2018. október 16., kedd

 

A fiatal természetfotós kategóriában a 16 éves SkyeRitka dinoszaurusz-lábnyomokat találtak a skóciai Skye-szigeten. Meaker diadalmaskodott, aki a botswanai Mashatu vadrezervátum Mathoja nevű leopárdját kapta lencsevégre, ahogy a nagymacskaNepálban tíz év alatt megduplázódott a vadon élő tigrisek száma. épp egy fán pihen. Az állat még fiatalkorában eltörte az egyik lábát, ami azt jelenti, hogy társaival ellentétben nem képes felcipelni a fákra az elejtett zsákmányt, hanem a talajon kell elfogyasztania azt a hiénák próbálkozásait visszaverve.

Fotó: Skye Meaker/Wildlife Photographer of the Year 

Az év természetfotósaDrámai pillanatot kapott le az év természetfotósa. pályázatot 1965-ben hirdette meg először a BBC Wildlife Magazine. Annak idején csak állatos fényképekkel lehetett nevezni, mostanra azonban számos kategóriával bővült a versenyAz Európai Év Fája verseny - még mindig lehet szavazni a Gödöllői Vén Vackorra. , amely immár a londoni Természettudományi Múzeum szervezésében zajlik. A győztes és a döntős képekből a múzeumban nyílik kiállításMáté Bence természetfotóiból nyílt szabadtéri kiállítás Budapesten. .

Az alkategóriák nyertes képeit és a fiatal fotósok alkotásait is érdemes megcsodálni a verseny hivatlos oldalán!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!