Lenyűgöző csillagfolyamot fedeztek fel a déli égbolton

A déli égboltot szinte teljesen elfoglaló úgynevezett csillagfolyamot fedeztek fel a Bécsi Egyetem tudósai. A csillagfolyam viszonylag közel helyezkedik el és legalább négyezer csillagból áll, melyek együtt mozognak az űrben kialakulásuk óta, vagyis mintegy egymilliárd éve.

A Földhöz való közelsége miatt ez az áramlat tökéletes lehetőséget nyújt a csillaghalmazok széthullásának tanulmányozására, a TejútrendszerA kutatókat is megdöbbentette a Tejútrendszerben felfedezett fekete lyuk mérete. gravitációs mezőjének vizsgálatára és a Naprendszeren kívüliHatalmas kóbor bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül. , azonos korú bolygóEgy bolygó születésének lehettek szemtanúi német csillagászok. populációk megismerésére, mely utóbbi segítséget jelent a jövőbeli bolygókereső missziók során. Kutatásaik során a szakértők az Európai ŰrügynökségEgy bolygó születésének lehettek szemtanúi német csillagászok. (ESA) GaiaTöbb mint egymilliárd csillag az új Tejút-atlaszban. nevű műholdját használták – írja a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A kutatásA stressz és az álmatlanság kulcsrendszerét fedezték fel az agyban az MTA kutatói. során a szakértők az ESA Gaia nevű műholdját használták (Forrás: ESA/D. Ducros)

Galaxisunk, a TejútrendszerFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. különböző méretű és korú csillaghalmazok otthona. “A galaktikus lemez csillaghalmazainak legtöbb csillaga a születése után gyorsan szétszóródik, mivel a halmaz nem tartalmaz elég csillagot ahhoz, hogy azok elegendő gravitációs potenciált hozzanak létre vagy más szóval nem tartalmaz a halmaz elég kötőanyagot, mely összetartaná a csillagokat. Ugyanakkor a közvetlen szomszédságban is vannak olyan, elegendő csillagtömeggel rendelkező csillaghalmazok, amelyeknek tagjai több százmillió éven át egyben maradnak” – mondta Stefan Meingast, az Astronomy & Astrophysics című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A Tejútrendszer különböző méretű és korú csillaghalmazok otthona (Forrás: CSIRO/Wayne England)

A Gaia műszerei precizitásának köszönhetően a szakértők a csillagok háromdimenziós mozgását is tudták mérni. “A közeli áramlatok azonosítása olyan, mint tűt keresni a szénakazalban. A csillagEgy önkéntes kutató találta meg legöregebb, gyűrűkkel körülvett fehér törpét. ászok hosszú ideje nézték a halmazt és néztek át rajta, hiszen az éjszakai égbolt nagy részét beborítja, de csak most realizálták, hogy ott van, hatalmas, és sokkolóan közel a NapMinden korábbinál közelebb kerül a Naphoz a NASA forradalmian új szondája. hoz. Az otthonunkhoz közeli dolgok felfedezése nagyon hasznos, mert nem túl halványak, nem túl elmosódottak a részletes vizsgálathoz. Ez a csillagászok álma” – mondta Joao Alves a tanulmány társszerzője.

A csillagászok szerint a csillagáramlat mintegy egymilliárd éves lehet, így már négy teljes kört megtett a galaxisA kutatókat is megdöbbentette a Tejútrendszerben felfedezett fekete lyuk mérete. körül. Ez elegendő idő ahhoz, hogy áramlatszerű szerkezet alakuljon ki a Tejútrendszer lemezének gravitációs hatása következtében. Ez az újonnan felfedezett, közeli rendszer kiváA göndör szőrű lovak. an felhasználható gravitációs kutatásokhoz a galaxis tömegének megmérése céljából. Segíthet a kutatóknak annak megértésében, hogyan szerzik a galaxisokGyorsabban nőnek a fekete lyukak. a csillagaikat, tesztelhetik a Tejútrendszer gravitációs mezejét, közelsége miatt pedig a bolygókereső missziók remek célpontja lehet.

 A csillagfolyam egymilliárd éves lehet (Forrás: Astronomy & Astrophysics/Gaia, Stefan Meingast, João Alves, Verena Fürnkranz)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!