Közel kétszáz buddhista templomot rongált meg a földrengés a festői szépségű Baganban

MianmarUtazás a Goteik viadukton. ban négy ember halálát okozta a délkelet-ázsiai ország középső részét sújtó, 6,8-es erejű földrengésEgy rémült golden retriever lett a remény szimbóluma a mexikói földrengés után. , és csaknem kétszázat megrongált a festői szépségű Bagan híres buddhista900 éve mumifikálódott szerzetest rejt a Budapesten kiállított szobor. templomai és pagodái közül – közölte csütörtökön, a természeti csapást követő napon az állami média. A Global New Light of MyanmarBagan, az ezer templom vidéke Myanmarban. című napilap hivatalos forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a szerdai földmozgáskor két lány egy folyó vízébe fulladt, míg egy férfi és egy nő egy gyárépület beomlása miatt vesztette életét.

bagan-1Fotó: Wikipedia/Bild von Stefan Grünig

Aung Aung Kiav, a régészeti hivatal igazgatója csütörtökön elmondta, hogy a rengésTöbb milliárd dolláros kárt okozhatott az Új-Zélandot megrázó földrengés. epicentrumáRejtélyes tó keletkezett a tunéziai sivatagban. l nem messze található történelmi fővárosA legszennyezettebb városok. ban, az ország fő turistalátványosságRendkívül bizarr turistalátványosságok. ának számító bagani buddhista épületegyüttes 185 templomA Kizhi-sziget kupolás fatemplomai. ában és pagodájában keletkezett kár. Csütörtökön megkezdték a romok eltakarítását, ebben a katonák mellett helyi lakosok is részt vesznek, miközben rendőröket is mozgósítottak a helyszín védelmére.

bagan-4Fotó: flickr/Ed Brambley

bagan-2Fotó: flickr/Nick Kenrick

Baganban 42 négyzetkilométeren szétszórva 2-3 ezer pagoda és templom található, amelyek a 10. és 14. század között épültek. Közülük több már eleve omladozott, míg egyes építményeket az utóbbi években felújítottak az ENSZMilliárdokba kerülnek Európának a légszennyezés okozta betegségek. Nevelésügyi, Tudományos1700 ember halálát okozta a kameruni „robbanó tó” 1986-as kitörése. és Kulturális Szervezetének (UNESCOAz UNESCO szerint nem Kolumbusz Kristóf hajóját találták meg Haiti partjainál. ) segítségével.

bagan-5Fotó: Wikipedia/flickr/lacest20

VIDEÓ:

A szerdai földrengés epicentruma a Mianmar középső részén fekvő Mandalaj városától mintegy 200 kilométerre délnyugatra, 84 kilométer mélyen volt Csauk városának közelében. Szemtanúk beszámolói alapján hatását még a bangladesi fővárosban, Dakkában is érezni lehetett. Csauk mintegy 35 kilométerre található Bagantól. Mianmar az indoausztrál és az eurázsiai tektonikus lemez találkozásánál fekszik, a térségben emiatt gyakoriak a szeizmikus mozgások. 2011 márciusában legalább 74-en meghaltak Mianmarban az ország thaiföldi és laoszi határnál fekvő térségeit sújtó földrengésben.

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!