Korallátültetéssel próbálják megmenteni a súlyosan károsodott Nagy-korallzátonyt

KorallA Nagy-korallzátony. átültetéssel próbálják menteni az ausztráliai Nagy-korallzátonyÓriás tengeri csigákat tenyésztenek a pusztító töviskoronás csillagok kiirtására. súlyosan károsodott ökoszisztémáját: nyolc hónappal a kísérlet kezdete után sikerről számolt be az ausztrál Southern Cross Egyetem kutatócsoportja.

Forrás: NASA/GSFC/LaRC/JPL, MISR Team

A világ legnagyobb, több mint 2000 kilométer hosszú és 300 kilométer széles korallzátonya jelenleg történelme legerőteljesebb fehéredését éli át. Az ausztrál tudósok az egészséges korallokElképesztő time-lapse videó korallok mozgásáról. áttelepítésével kísérleteznek olyan területekre, ahol már károsodott az ökoszisztéma.

Forrás: Australian Marine Conservation Society

Az első próbálkozás során tavaly a Heron-sziget környékén gyűjtöttek korallpolipoktól származó, nagy mennyiségű ivarsejtet, amelyeket lárvává nevelve átültették őket olyan területekre, ahol károsodott a korallzátonyA Nagy-korallzátony. . Nyolc hónappal később kiderült, hogy a kísérlet sikeres volt, az áttelepített korall szépen fejlődött. A tudósok szerint a kísérlet sikere globális jelentőségű.

“Azt mutatja, hogy elkezdhetjük helyreállítani és meggyógyítani a pusztuló korallpopulációt azokon a területeken, ahol a korallok természetes lárvautánpótlása nem biztosított” – közölte Peter Harrison, a kutatás"Bálnakamerákkal" derítenek fényt az óceán óriásainak táplálkozási szokásaira. vezetője.

Forrás: Wikimedia Commons/The Lightworks/fotopedia.com

Az ígéretes kísérlet nyomán a tudósok most azzal foglalkoznak, hogy a technológiát tovább fejlesszék, és szélesebb skálán tegyék lehetővé a pusztuló korallzátonyok újjáélesztését. AusztráliaVisszakerültek törzséhez a legrégibb ismert ausztrál ember, Mungo Man maradványai. 2015-ben tette közzé a Nagy-korallzátony állapotának javítását célzó hosszú távú tervét, amelynek megvalósítása fontos eszköze annak, hogy a természeti világörökséget az UNESCOJelentős előrelépés történt Európa legnagyobb vizesélőhelyének létrehozása felé. ne vegye fel a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára.

Forrás:  Wikimedia Commons/flickr/Steve Evans

A korallok nagyon érzékeny organizmusok, amelyeknek meghatározott hőmérsékletre van szükségük. Szimbiózisban élnek bizonyos egysejtű algákkal, ezektől nyerik színüket is. Ha növekszik a hőmérséklet, a korallok kilökik az algákat, ezzel színüket is elveszítik. Ha ez a helyzet túl sokáig áll fenn, a korallok teljesen elhalnak. A fehéredés oka a kutatók szerint elsősorban a klímaváltozás és ezzel összefüggésben az óceánok felmelegedése, de komoly kockázatot jelentenek a tengervízbe jutó mezőgazdasági és ipari szennyező anyagok, a part menti települések fejlesztése és az illegális halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. ászat is.

Forrás: Wikimedia Commons/Acropora

360 fokos videó a Nagy-korallzátonyt sújtó fehéredésről: 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!