Kitörhet a “lángoló mezők” alatt ébredező olaszországi vulkán

Több mint fél évszázada az ébredezés jeleit mutatja a Campi Flegrei avagy „lángoló mezők” elnevezésű vulkáni terület Dél-Olaszországban. A közeli Nápolyban működő Vesuvius megfigyelőközpont és a University College LondonIlyen volt az élet Londonban a 19. század végén. szakértői figyelmeztettek, hogy a kéreg alatti magmaMegoldották a szupervulkánok egyik nagy rejtélyét. egyre duzzad és bármikor felszínre törhet. A vulkanológusok szerint a Flegrei vulkáni terület évek óta fokozódó aktivitása közel van a kritikus nyomásponthoz, és az 1538-ashoz hasonló kitörést indíthat el. Az 1538-as, 8 napig tartó kitörésNagy kitörésre készül Japán egyik legaktívabb tűzhányója. során keletkezett a kidobott vulkáni anyagból a Monte Nuovo 135 m magas kúpja is.

Fotó: Wikipedia/Stanley-goodspeed

A 40 000 évvel ezelőtt történt kitörése pedig az egyik leghevesebb volt Európában. Az Ős-Flegrei központjában mintegy 18 km átmérőjű hatalmas kaldera szakadt be, amely a Pozzuoli-öböl egészére kiterjedt. A vulkánkitörési index szerinti 8-as fokozatú, “szupervulkáni” léptékű esemény volt, nagyjából 500 km³ anyagkibocsátással. Az óriási kráterA világ egyik legnagyobb becsapódási kráterét fedezték fel a grönlandi jégtakaró alatt. nagy része ma víz alatt van, ez alkotja az öböl medencéjét.

Fotó: Wikipedia/Retaggio

A Flegrei-mezők avagy „lángoló mezők” egy kalderákból, azaz kiszélesedett kráterekből álló vulkáni terület Dél-Olaszországban, Nápolytól és a Vezúvtól északnyugatra, a Pozzuoli-öböl körül és a Flegrei-félszigeten. Különféle vulkáni kúpok (összesen 27), kráterekTöbb száz hatalmas krátert fedeztek fel a Barents-tenger mélyén. és kalderák sűrHatalmas károkat okozhat az űrszemét. ű csoportosulása. Több krátertó is található itt (Avernói-tó, Fusaro-tó, Lucrinói-tó).

Fotó: NASA

A területen több mint 50 kitörési hely ismeretes, nagy része ma a tengerszint alatt fekszik. A Pozzuoli mellett található, 500 m átmérőjű Solfatara kráter ma is forró gőz- és kénes gázfelhőket áraszt. Belsejében aktivitástól függően különböző nagyságú laza anyagú, apró kúpok épülnek. A vulkáni utóműködés érdekes jelenségei figyelhetőek meg. Kénes kigőzölések festik sárgára, vörösre a környező kőzeteket, de találhatók itt mofetták is, száraz szénsavas források, de a leglátványosabbak a fortyogó sárvulkánok.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!