Kiselefánt született a Fővárosi Állatkertben

KiselefántAfrikai elefánt született a Nyíregyházi Állatparkban. született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Angele, az anyaállat400 kilométert utazott a lökhárítóba ragadva egy elütött kutya. vemhességét már februárban bejelentették, és azt is tudni lehetett, hogy az újszülött érkezése késő ősszel várható. Az állatkert közleményéből kiderül, hogy minden rendben zajlott, és az újszülött nem sokkal világrajövetele után sikeresen lábra is állt. Az ellés alatt végig jelen volt Angele előző borja, a csaknem ötéves AshaElpusztult Asha, a Fővárosi Állatkert elefántja. is.

Angele és újszülött borja (Forrás: zoobudapest.com)

Technikailag ugyan volna lehetőség Asha különválasztására is, de jobbnak látták, ha ő is jelen van kistestvére születésekor. Ez megfelel a természetes állapotoknak, hiszen az elefántokHolland kacsavadász kutyák segítik Mali utolsó sivatagi elefántjainak védelmét. a vadonban csordában élnek, ahol a cseperedő fiatalok rendszerint akkor is jelen vannak, amikor anyjuk már a következő borját hozza a világra. Ráadásul ez a megoldás azért is szerencsés, mert az előző kiselefánt történetesen nőstény, és felnövekedve hasznos lehet a számára, ha láthatja az anyját gyermeknevelés közben. Asha természetesen élénken érdeklődik kistestvére iránt, ha azonban ez az érdeklődés már kissé tolakodó, Angele azonnal odébb tessékeli.

Asha (Forrás: zoobudapest.com
Asha (Forrás: zoobudapest.com)

Mivel az újszülöttnek és az anyaállatnak ilyenkor a legteljesebb nyugalomra van szüksége, a „szülőszobaként” használt elefántcsarnokot további intézkedésig lezárták, és jelenleg az elefántokhoz beosztott állatgondozókon és az állatorvosokon kívül senki, még az állatkerti dolgozók sem közelíthetik meg a környéket. A gondozók is csak akkor lépnek be a területre, amikor ez feltétlenül szükséges, egyébként monitoron keresztül figyelik az eseményeket. Assamot, az apukát viszont most is megtekinthetik a látogatók a patinás régi Elefántházban.

Assam egyébként a gondozók szerint példás családapa, ezen a korábbi felvételen például vidáman pancsol Ashával a medencéjükben:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!