Kirepült az első feketególya-fióka a bekamerázott fészekből

Kirepült az első feketególya-fiókaKikeltek a fiókák a bekamerázott feketególya-fészekben. abból a gemenci fészekből, amelynek történéseit webkamerán keresztül figyelhetjük. A első fióka két testvére is hamarosan követi a fészekhagyót – írja honlapján a GemencÚj feketególya-pár foglalta el a bekamerázott gemenci fészket. Zrt. A fiatal madarakAranyos fotósorozat egymáshoz bújó madarakról. az első kirepülés után már csak néhány napig térnek vissza a fészekre, általában csatlakoznak egy csoporthoz, és az éjszakák eltöltésére egy másik fát választanak.

A Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti ParkGlacier Skywalk - üvegkilátó a gyönyörű Jasper Nemzeti Parkban. , valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével az erdőVeszélyben vannak a kaliforniai óriás mamutfenyők. gazdaságA világ legnagyobb hiperinflációja Magyarországon. 2016 óta webkamerán keresztül közvetíti a fészekrakó gólyapár, TóbiásÚj feketególya-pár foglalta el a bekamerázott gemenci fészket. és Sára, illetve fiókáik életét. Az élő közvetítésnek köszönhetően a következő napokban minden érdeklődő figyelemmel kísérheti a fiókákMind a négy fióka kikelt a tojásból a bekamerázott feketególya-fészekben. első szárnypróbálgatásait.

A hímállatA Yellowstone Nemzeti Park természeti csodái. , A Banff Nemzeti Park természeti csodái. biás idén is elsőként érkezett meg az országba a fekete gólyákMind a négy fióka kikelt a tojásból a bekamerázott feketególya-fészekben. közül, március 2-án délután 5 órakor szállt le gemenci fészkére. Sára március közepén jött meg. A tojó március 29-én rakta le az első tojást, amelyet még három követett, így összesen négy tojásMegjelent az első tojás a bekamerázott gemenci feketególya-fészekben. költését kezdhették meg a szülők. Az egyik fióka a kikelés utáni napokban erősebb társai miatt nem jutott elég táplálékhoz, és elpusztult.

2012 és 2017 között tizennégy fiatal madárÚj madárfaj Magyarországon - szibériai szürkebegyet figyeltek meg hazánkban. hagyta el a fészket július végén, augusztus elején. Ez a szám növekedik idén tizenhétre. 2017-ben az egyik fiókának megsérült a lába, ezért még augusztus közepén is a fészekben éjszakázott. Ő különös túlélési stratégiát alkalmazott. Mivel a földön nehezen mozgott, a közeli Sió-holtág horgászait megközelítve várta a neki juttatott kishalakat. Valószínűleg több táplálékhoz jutott ezzel a módszerrel, mint a hagyományosan halA félelmetes kinézetű fekete sárkányhal. ászó társai, de ez a fajától idegen szelídség később, a vándorlás során veszélybe is sodorhatta.

Ezt a feltételezést azonban a kutatók nem tudják megerősíteni, mivel a keselyűsi fészekben nevelkedő fiókák sohasem kapnak gyűrűt, nehogy a beavatkozás miatt a következő évben a szülők új helyre költözzenek.

A fekete gólyák fészküket a háborítatlan, természetes vagy természetszerű erdőrészekbe, a legidősebb, illetve legnagyobbCalgary - a világ egyik legnagyobb smaragdja. fákra építik, amelyeken közel vízszintes, a fészekMegérkezett az első fekete gólya a Gemenci erdőbe. elhelyezésére alkalmas ágvilla található. Leggyakrabban 80-100 évesnél idősebb kocsányos tölgyeket választanak. Ha megzavarják őket, az egyik fészkelő helyről a másikra költöznek, ezzel “minősítik” az élőhelyet: természetvédelmi szempontból értékes területeket választanak a költésre.

Gemencen az elmúlt évtizedekben nem változott a fészkelő párok száma, a gemenci ártér a világon egyedülálló sűrűségű feketególya-populációnak ad otthont. Az erdőgazdaság azzal védi a madarakat, hogy átszervezi az erdészeti tevékenységet a fészkek köré vont védőzónában, és a túraútvonalak áthelyezésével biztosítja a madarak nyugalmát.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!