Kiderült, melyik a világ legboldogabb országa

Az ENSZENSZ jelentés - Dánia a világ legboldogabb országa, Magyarország a lista végén szerepel. Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának (SDSN) megbízásából ismét elkészült a világ 156 országának boldogsági szintjéről készített világjelentés (WHR). A 2018-as jelentésENSZ jelentés - Dánia a világ legboldogabb országa, Magyarország a lista végén szerepel. szerint FinnországKevesebb mint kétszáz farkas él vadon Finnországban. a legboldogabb országEzekben az országokban a legboldogabbak az emberek. a világon, MagyarországAz elmúlt évtizedekben még soha nem volt ilyen sok aranysakál Magyarországon. a 69. helyen áll a listán. A világ legboldogtalanabb országa pedig az afrikai Burundi. A jelentést a napokban hozták nyilvánosságra egy eseményen a Vatikánvárosban található Társadalomtudományok Pápai Akadémiáján.

Helsinki (Forrás: Wikimedia Commons/Pöllö)
Forrás: Wikimedia Commons/Mikko Paananen

A WHR 2015 és 2017 közötti adatokat felhasználva 156 országot rangsorolt lakosainak „boldogságát” tekintve, amelyet egyebek között olyan életminőség-mutatók mentén vizsgált, mint az egy főre jutó bruttó hazai össztermék (GDP), a szociális támogatások, az egészségben eltöltött várható élettartam, a társadalmi szabadság, a nagylelkűség és a korrupció hiányának mértéke. A 170 oldalas jelentés egyik fejezete olyan egészségügyi problémákkal foglalkozik, mint az elhízás, a depresszió és az – Egyesült Államokat különösen sújtó – opiátválság. A WHR szerint e három probléma előfordulásának gyakorisága gyorsabban nőtt az Egyesült Államokban, mint a legtöbb országban.

A kemény, durva telekkel mit sem törődő finnek azt mondták, hogy a legjobb dolgok közé országukban a természethez, a biztonsághoz, a gyermekgondozáshoz, a jó iskolákhoz és az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés tartozik.

Forrás: flickr/Dave Grubb

Finnország tavalyi ötödik helyéről ugrott a lista elejére, megelőzve Norvégiát, amely idén a második lett. Utána a szintén korábbi listavezető DániaENSZ jelentés - Dánia a világ legboldogabb országa, Magyarország a lista végén szerepel. áll, amelyet IzlandTöbb izlandi vulkán is kitörni készül. , SvájcÉvente több százmillió forintnyi arany és ezüst kerül a szennyvízbe Svájcban. , Hollandia, Kanada"Szellem medvék" járják Kanada vadregényes erdejének mélyét. , Új-Zéland, SvédországElolvasztja Svédország legmagasabb pontját az északi-sarkvidéket sújtó rekordmeleg. és AusztráliaTitkos helyszínen nevelik a világ egyik legősibb és legritkább növényét Ausztráliában. követ az első tíz helyezett között.

NorvégiaLesújtó eredményre jutottak a gleccsereket vizsgáló kutatók Norvégiában. idén a második lett (Forrás: Wikimedia Commons/Sveter)

A 2012 óta minden évben megjelenő jelentés az idén először vizsgálta 117 ország bevándorlóinak boldogságát is, eszerint a „migránsok” is Finnországban a legboldogabbak. „A legfigyelemreméltóbb a jelentésben a szembetűnő összhang a bevándorlók és a helyiek boldogsága között” – mondta John Helliwell, a kanadai British Columbia-i Egyetem professzora, a tanulmányA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. társszerkesztője.

A lista végén szereplő Burundi a Föld2055-ben tízmilliárd ember él majd a Földön. egyik legszegényebb országa, melyet 1962-es függetlenné válásáMérgező hulladékkal szennyezett a kristálytisztának hitt Genfi-tó vize. l az 1993-as választásokig katonai diktátorok sora uralt (Forrás: Wikimedia Commons)
A népesség túlnyomó többségének a mezőgazdaság ad munkát, s az ország gazdasága nagyban függ a kávéKipusztulás fenyegeti a vadon termő kávéfajták több mint 60 százalékát. termeléstől és -exporttól. Az állandó belharc tovább fokozza a szegénységet a kis afrikai országban. (Forrás: flickr/Dave Proffer)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!