Kiderült, hogy mi okozhatta a Schiaparelli leszállóegység megsemmisülését

Egy érzékelő hibája és az abból következő téves magasságmérés okozhatta az Európai ŰrügynökségÚj űrhajót fejleszt a NASA. ExoMarsJéggel teli krátert örökített meg a Marson az ExoMars űrszondája. űrexpedíciójának sikertelen marsi landolását és a leszállóegység540 km/órával csapódott a vörös bolygóba az ExoMars űrexpedíció leszállóegysége. megsemmisülését a múlt hónapban – állapította meg a szervezet jelentése. Miután levált szállítóegységéről, az ExoMars Trace Gas Orbiter540 km/órával csapódott a vörös bolygóba az ExoMars űrexpedíció leszállóegysége. (TGO) űrszondájáról, a Giovanni SchiaparelliNéhány nap múlva vendéget kap a Mars. olasz csillagászról elnevezett leszállóegység október 19-én kezdte meg a leereszkedést a MarsA NASA bemutatta a Mars-misszióra készülő űrhajósokat. felszínére. Körülbelül ötven másodperccel a tervezett leszállás előtt azonban elveszítették a kapcsolatot vele.

exomarsForrás: ESA/ATG medialab

A Schiaparelli a vörös bolygó talajába csapódott, miután landolás közben egy mérőműszer hibája miatt 3,7 kilométerrel a felszín fölött kiengedte hatalmas ejtőernyőjét és kikapcsolta a fékezőrakétákat, mintha már megtörtént volna a landolás – olvasható a jelentésben.

exomars-21Forrás: ESA/D. Ducros

A hiba annak az érzékelőnek a pillanatnyi tévedéséből származott, amelyik a jármű forgási sebességét méri. A hibás méréseket az űrjármű néhány váratlan mozdulata miatt végezhette a műszer – mondta el az AFP-nek Thierry Blancquaert, az Európai Űrügynökség (ESAMetángáz után kutat a vörös bolygó légkörében az ExoMars szondája. ) landolásért felelős szakembere.

“Amikor a navigációs rendszer megkapta a téves információkat, helytelen magasságmeghatározást generált: negatív értéket, mínusz két kilométert mutatott, mintha az űrszonda a talaj alatt lenne. Ebből következett az ernyő túl korai kibocsátása, valamint az, hogy a fékezőrakéták ezután már csak a minimális ideig égtek. A leszállóegység aktiválta landolási rendszerét, pedig kilométerekre volt a felszíntől” – közölte a párizsi székhelyű ESA a Schiaparelli október 19-i sikertelen leszállási kísérletMegdöbbentő videó - mi történik ha egy szegény és egy jól öltözött kislány szorul segítségre?. éről. Egy, az ESA által felkért független szakértői bizottság teljes körű jelentése 2017 elejére várható – írták a közleményben.

exomars1Forrás: ESA/AOES Medialab

schiaparelliForrás: ESA/NASANagy meglepetést okozott a kutatóknak a legveszélyesebb aszteroida. /JPL-CaltechSzuperkönnyű fémet fejlesztett a Boeing. /University of Arizona

A Schiaparelli modult arra tervezték, hogy a 2020-ban esedékes, marsjáró robottal tervezett küldetésben használandó technológiát teszteljék vele. Fő feladata az lett volna, hogy az élet jelei után kutasson a vörös bolygó felszínén. A szakemberek szerint azonban nincs minden veszve, mert a modul szállítóegysége, a TGO űrszondaNéhány nap múlva vendéget kap a Mars. Mars körüli pályára állt, a bolygó feletti 400 kilométeres magasságból tovább gyűjti az adatokat – többek között metánJó eséllyel soha nem volt élet a Marson. nyomai után kutatva – az elképzelések szerint legalább 2022-ig.

mars-1Forrás: NASA, ESA, The Hubble Heritage Team

MTI, ESA


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!