Kiderítették, miért volt annyira pusztító a Harvey hurrikán

Hetekkel az előtt, hogy a Harvey hurrikánA tudósok 127 milliárd tonnára becsülik a Harvey hurrikánnal lezúdult esőt. 2017 augusztusában lecsapott az Egyesült ÁllamokÚszó tűzhangya flották lepték el a katasztrófa sújtotta Texast. texasi partvidékén, az amerikai Nemzeti Légkörkutató Intézet (NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. ) új elemzése szerint a MexikóTöbb mint egy évig hánykódott a tengeren egy mexikói férfi. i-öböl vize 30 fokos volt. Ez minden idők legmelegebb értéke. Az amerikai kutatók az óceánok vízhőmérsékletének megfigyelésére használt Argo-hálózat és a NASAA Nap koronájába merült a NASA űrszondája. műholdas adatait elemezve megállapították, hogy a normálisnál melegebb körülmények túlfűtötték a trópusi vihart, óriási páratartalommal táplálták, és amikor HoustonKét centimétert süllyedt Houston a Harvey hurrikán miatt. közelében lelassult, a hurrikánok történetének egyik legsúlyosabb esőA tudósok 127 milliárd tonnára becsülik a Harvey hurrikánnal lezúdult esőt. jét zúdította a partvidékre.

Forrás: NASA

“Először sikerült kimutatnunk, hogy a szárazföldre lezúdult eső mennyisége megegyezik a szokatlanul melegMegdőlt a nyári meleg és a jégolvadás rekordja is Grönlandon. óceánból elpárolgott vízVíz nyomaira bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón. mennyiségével. Mivel a klímaváltozásKizöldültek az európai hegycsúcsok a globális felmelegedés hatására. miatt az óceánok vize melegszik, több HarveyÚszó tűzhangya flották lepték el a katasztrófa sújtotta Texast. -hoz hasonló túltöltött trópusi viharral kell számolnunk” – mondta Kevin Trenberth, az intézet kutatója, az Earth Future című tudományos folyóKülönös jelenség az Amazonas és a Rio Negro találkozásánál. iratban közzétett tanulmányKétszer olyan gyorsan melegszik Kanada, mint a világ többi része. vezető szerzője.

Forrás: NOAA/RAMMB/CIRA SLIDER

Bár a 2017-es hurrikánszezon igen mozgalmas volt, a Harvey mind helyileg, mind időben többé-kevésbé izolált maradt, egyedül mozgott a Mexikói-öböl nyugodt vizei fölött. Ez tette lehetővé, hogy Trenberth és kollégái részletesen tanulmányozhassák, hogyan táplálta az 1488 kilométer széles óceáni medencében felgyülemlett meleg a trópusi vihart.

A kutatócsoport összevetette a Mexikói-öböl vize 160 méternyi felső rétegének a hurrikánÉpségben átvészelte Hemingway háza és híres hat ujjú macskái az Irma hurrikán pusztítását. előtti és utáni hőmérsékletRekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet. ét, és megmérte a szárazföldre lezúdult csapadékmennyiséget. A trópusi viharA nap képe - magányos vitorlás. elvonulása előtt a víz felszín közeli hőmérséklete 30 fok volt, az elvonulás után még mindig 28,5 fok. A hurrikánok kialakulásához 26 foknál melegebb hőmérséklet szükséges.

Forrás: NASA/Mike Trenchard, Earth Sciences & Image Analysis Laboratory, Johnson Space Center

Amikor a Harvey lecsapott a szárazföldre, „karjai” még mindig az óceán fölött voltak, azaz erőt merített a Mexikói-öböl még mindig meleg vizéből. “Miközben gyakran úgy gondolunk a hurrikánra, mint egy légköri jelenségre, világos, hogy az óceán kritikus szerepet játszik kialakulásában, és ahogyan változik a klíma, meg fogja határozni a jövőben a trópusi ciklonokat” – mondta Trenberth.

A kutatók megmérték, hogy a párolgás miatt mennyi hőt veszített az óceán vize, amikor a trópusi vihar áthaladt az öböl fölött, és az elpárolgott víz mekkora mennyiségű csapadékká vált a szárazföld fölött. Összevetve a két mérés eredményét, azt találták, hogy azok megegyeznek.

Forrás: flickr/U.S. Air National Guard/Sgt. Daniel J. Martinez
Forrás:  defense.gov


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!